Here we go again!
On aika jakaa kanssanne kuulumisiani harjoittelustani Meilahden sairaalassa. Vuoden viimeinen amanuenssuuri on nyt takana, ja kokemukset ovat olleet äärimmäisen antoisia.
Alun perin tavoitteenani oli päästä harjoittelemaan sisätaudeille saadakseni kattavan yleiskuvan ennen kesän kanditöitä. Jostain syystä päädyinkin infektiotaudeille, mutta tämä sattuma osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi käännekohdaksi.
Lue myös: Kandien oma uutiskirje starttaa – miten sulta taittuu EKG-nauhan tulkinta
Kokemuksia ja oppeja Meilahdesta
Ennen ensimmäistä päivääni toivoin hiljaa, voisiko tässä erikoissairaanhoidon yksikössä kohdata eksoottisia tauteja, ilman että niistä lukee vaan kirjoista. Potilaslistaa selatessani eteeni avautuivat PML, AIDS, HIV, MDR-tuberkuloosi ja monien muiden määrittämättömien infektioiden kohdalla osastohoitoa vaativat tilanteet – eli voisko sanoa opiskelijan touchdown?
Infektio-osaston päivät kuluvat vakiintuneessa rytmissä – aamukierto, lääkkeiden säätöä, laboratoriotutkimuksia ja erilaisia konsultaatioita. Tämän ajan käytin myös aktiiviseen itseopiskeluun, sillä ohjaava lääkäri huomautti Terveysportin tiedon rajallisuudesta. Hän esitteli minulle luotettavia sivustoja, kuten Filha.fi tuberkuloosin hoidossa, Liverpool HIV Interaction HIV-hoidossa ja Uptodate.com erikoissairaanhoidon Terveysporttina. Laita sinäkin nämä ylös, jos päädyt konsultoimaan infektiosta!
Parina päivänä viikossa osallistuin myös sisätautien päivystykseen ja tämä todella ruokki toiminnanjanoa. Päivystys on kyllä sellainen paikka missä kandina nöyrtyy toden teolla, kun ei vaan oma taito yksinkertaisesti riitä. Vaikka odotusajat olivat yli 7 tuntia ja pää ihan pyörällä päivän päätteeksi uudesta tiedosta, ei se ainakaan jättänyt kylmäksi!
Unohtuiko eväät? Ei hätää! t. Siltasairaala
Viikon jälkeen siirryin ihotautien osastolle, sillä he olivat vastikään siirtyneet Meilahteen Ihosairaalasta. Ihopuolella viihdyin heti ensimmäisestä päivästä alkaen, sillä potilaiden sairaudesta sai käsityksen jo ensi näkemisellä ja se helpottaa oppimista todella paljon! Aamukierroksilla sain osallistua hoitosuunnitelmiin, esittää kysymyksiä ja hoitaa biopseja sekä haavanhoitoa. Ihopotilaiden kirjo oli laaja: psoriasiksen akuuttivaiheita, lääkeaineallergioita iholla, säärihaavoja ja monia muita itselleni entuudestaan tuntemattomia sairauksia. Ei siis ole vitsi mikään vitsi, että sairauksia tällä ajalla on yli 3000.
Näin jälkeenpäin harkoista kirjoitellessa nousee kiitollisuus, että on mahdollisuus tehdä näitä opiskelijana ilman että harteilla on se täysi vastuu potilaista. Merkittävin asia minkä opin kyseisessä harkassa oli se kuinka kohdata omaiset ja ilmoittaa suru-uutiset potilaan mahdollisesta menehtymisestä. Ensimmäinen kerta oli yllättävän vaikea, sillä omaisten reaktio suru-uutiseen jäi mieleen ja omienkin tunteiden peittäminen oli vaikeaa ja inhottavaa, sillä oletus on että pysyt ammattilaisena. Jälkeenpäin erikoistuva lääkäri tuki minua ja muistutti, että vaikeudet ovat osa hänenkin työtään. Hän kannusti hakemaan henkistä tukea tarvittaessa ja ottamaan toisen lääkärin mukaan.
Miten olette itse pärjänneet vastaavissa tilanteissa ja mitä vinkkejä itse jakaisitte?
Muuta työrintamalla – laskiaisrieha Vilnassa
Kandivastaavana olen yrittänyt järjestää kaikenlaista hupia työn ja koulun rinnalle opiskelukavereille. Sen takia on ollut todella antoisaa suunnitella Vilnan ensimmäistä Laskiaisriehaa meidän ainejärjestön Vislon kanssa. Luvassa oli huippuleikkejä, jotka saivat posket punoittamaan ja suuhun iloisen makean maun pullien muodossa. Täten voidaan vihdoin sanoa heipat talvelle täältä Vilnasta!
Vislolaisten tunnelmia riehasta.
Potilaskeissi - ihotaudit
35-vuotias nainen hakeutui päivystykseen voimakkaan kuumeen ja ihomuutosten vuoksi. Hänellä oli viimeisten päivien aikana kehittynyt korkea kuume, joka nousi yli 39°C. Lisäksi hän koki influenssan kaltaisia oireita, kuten pahoinvointia, lihaskipua ja nivelkipua. Kolmen päivän ajan hän oli kokenut valoherkkyyttä, sidekalvojen kutinaa ja polttelua sekä nielemiskipua.
Hänellä on todennettu ahdistuneisuushäiriötä, mihin hän on saanut viimeksi 3 viikkoa sitten uuden lääkkeen, Lamotrigiinin.
Mitä sairaus voisi olla kyseessä ja mikä voisi olla aiheuttajana?
Voit jo saman tien kurkata ratkaisun potilaskeissien alasivulta.