Kandien oma uutiskirje starttaa – miten sulta taittuu EKG-nauhan tulkinta?

Terkkuja ruudun toiselle puolelle! Nimeni on Navda ja olen lääkiksen kolmannella vuodella täällä Vilnassa. Olemme starttaamassa uutiskirjettä, jonka tavoitteena on jakaa kokemuksia ja vinkkejä lääkisopiskelijoille. Jokaisessa kirjeessä on mukana myös aivonystyröitä haastava potilaskeissi!
Lääksiopiskelija Navada

Hei kollegat! Jokainen meistä huomaakin, että kevät saapuu mutta kiire jatkuu. Osalle meistä kevät tuo toivoa, sillä pian vapaus koittaa koulusta ja kädet ovat valmiina töihin, vaikka vapistenkin.

Itselleni tätä vapinaa aiheutti EKG-nauha, kun tein ensimmäisen amanuenssuurijaksoni terkassa toisella vuodella. Vaikka olemmekin opiskelleet näitä asioita jonkin verran koulussa, oli todellisuudessa nauhan tulkkaaminen hiukan vaikeampaa.

Kun saimme Baltian kandivastaavien kanssa toivoa seuraavaa koulutusta Laatupäivystykseltä, oli tämä aihe heti ensimmäisenä mielessä. 

"Parin potilastapauksen jälkeen alkoi tuntua siltä, että pärjäänkin tässä"

Koulutuksen aikana keskityimme lähinnä iskemian tunnistamiseen EKG-nauhalta.

Olen huomannut, että useimmiten minulle on ollut vaikeaa keskittyä koulutuksiin ja olen ymmärtänyt, että monilla teistä on samanlaisia kokemuksia. Mutta voin sanoa, että potilastapausten avulla asioiden opiskelusta ja ymmärtämisestä on tullut paljon helpompaa ja kiinnostavampaa!

Luennolta jäi mieleen stemin ja non-stemin eroavaisuudet. Erityisesti st-nousun kriteerit kerrottiin selkeästi, joten potilastapauksissa kriteerejä oli helppoa etsiä järjestelmällisesti. Parin potilastapauksen jälkeen alkoi jopa tuntua siltä, että pärjäänkin tässä!

Me kaikki kuitenkin tiedämme, ettei lääketiede voi olla aina ruusuilla tanssimista, ja koulutuksessa päästiinkin vähän vaikeampiin tapauksiin. Muun muassa Wellensin syndrooman ja epästabiilisen angiinan EKG-nauhat voi olla aloittelijalle vaikeita, sillä potilas voi olla tutkimushetkellä kivuton ja labratutkimukset aivan normaalit. Joten olethan tarkkana EKG-nauhan kanssa, etkä luota sokeasti laitteen analysoimaan nauhaan.

Miten sinulta taittuu EKG-nauhan tulkinta? Jos tuntuu, että kaipaat lisää oppeja aiheesta, niin käy meidän YouTube-kanavalla katsomassa toinen asiaan liittyvä koulutus. Siellä perehdytään EKG:n tipseihin ja trickeihin!

EKG – potilaskeissi

Olet päivystämässä ja sinulle ohjataan 53-vuotias nainen puristavan rintakivun takia. Potilas ei tupakoi ja on muuten terve. Vitaalit ok, saturoi hyvin, verenpaine ja syke normaalit. Hengitystaajuus myös normaali, kipu ei säteile käteen eikä muita oireita ole havaittavissa. Potilas kertoo kokeensa traumaattisen tilanteen ystävän kanssa, minkä jälkeen oireet tulivat. EKG:ssa näkyy st lasku. Labroissa tnt päästö, PVK viitteissä ja lipidit normaalit.

Otetaan echo-kuva ja se näyttää tältä:

Mitä lähtisit vielä tekemään, vai löytyykö sinulta kenties jo diagnoosi?

Pysy kuulolla ja saat diagnoosin selville seuraavassa uutiskirjeessä!

Jaa artikkeli: