Amanuenssina terkassa – älyttömän mielenkiintoisia hommia päivystyksessä ja neuvolassa sekä omia vastaanottoja

Kuukausittain ilmestyvässä Kandista lääkäriksi -uutiskirjeessä Vilnassa neljättä vuotta opiskeleva Navda Hàna jakaa kokemuksiaan ja vinkkejään muille lääkisopiskelijoille. Jokaisessa kirjeessä on mukana myös potilaskeissi ratkottavaksi.
Navda Hana kirjoitaa Kandista lääkäriksi -uutiskirjettä.

Hei kaikki,

toivottavasti teillä on ollut mukava marraskuu! Minulla se meni tehdessä amanuenssuuria Espoon Samarian terveyskeskuksessa. Voisin sanoa, että pimeä marraskuu oli hieman masentavan oloinen, mutta samalla odotin innolla uutta työjaksoa, erityisesti kun apulaisylilääkärin tapaaminen oli niin positiivinen.

Viikkoa ennen hommien alkua tuli työvuorolista, joka näytti aivan älyttömän mielenkiintoiselta. Luvassa olisi päivystystä, lasten- ja äitiysneuvolaa, ehkäisyneuvolaa ja omia potilasvastaanottoja! 

Kurkkaus päivystävän lääkärin vastaanottoon ja eka oma potilasvastaanotto

Ensimmäisenä päivänä sain kurkistaa päivystävän lääkärin vastaanottoa. Tuli jo heti selväksi, että terveyskeskuksessa hommat ovat monipuolisia ja vaativat jatkuvaa valppautta.

Marraskuussa päivystyksessä painopiste oli hengityselimistön sairauksissa. Sopivasti saatiin paikalle keuhkolääkäri kertomaan spirometriasta, COPD:n ja astman diagnostiikasta sekä uusista hoitomenetelmistä. Oli jotenkin helpottavaa nähdä, että valmistuneetkin lääkärit painivat samojen asioiden kanssa, kuten spirometrian tulkinnassa. Ja hei, koulutuksissa tarjoiltiin aina maistuvia herkkuja! 

Äitiysneuvolan huone.

Äitiysneuvolan huone, johon maalaukset tuovat lämminhenkisyyttä.

Ensimmäisen viikon päätteeksi pääsin vetämään ensimmäisen oman potilasvastaanoton ja asia koski ajokorttitodistuksen uusimista. Tärkeä ja merkittävä tehtävä, mutta pakko myöntää ettei lääkisopiskelijana tuommoinen käy edes mielessä. Onneksi apuna toimii the one and only Terveysportti. Potilaille oli myös kerrottu, että kyseessä on opetusvastaanotto ja vastaanottoaika oli tavallista pitempi.

Alkuperehdyksen jälkeen kävimme seniorin kanssa potilaan historiaa ja alustavaa hoitosuunnitelmaa. Vastaanoton lopuksi seniori tuli vielä paikalle ja kävimme yhdessä vielä vastaanoton havainnot ja loppuhoitosuunnitelman. Harjoittelun aikana pääsin pitämään neljä päivää omaa vastaanottoa ja parhaillaan potilaita oli kolme päivässä. 

Tutkimuksia ja pientoimenpiteitä neuvolassa

Lastenneuvolapäivänä pääsin osallistumaan lääkäritarkastuksiin yhdessä lääkärin ja hoitajan kanssa. Teoriapainotteisen opiskelun käyneenä on tämmöiset harkat todella merkittäviä ja tämä korostui erityisesti tässä harkassa.

Kuusiviikkoisen sekä 4- ja 8-kuukautisen vauvan tarkastuksissa katsoin kehitykseen sopivat refleksit, ruokailu- ja unitottumukset. Asioita piti myös katsoa laajemmalla perspektiivillä, kuten millainen on vauvan ulkoinen olemus ja miten vanhemmat, erityisesti äiti, pärjäävät vauvan kanssa kotona. Puolen päivän jälkeen vaihdoin äitiysneuvolan puolelle, missä gynekologi otti vastaan odottavia äitejä ja jälkitarkastukseen tulevia. 

Harkan viimeisen päivän vietin ehkäisyneuvolassa, mikä oli pientoimenpiteiden rakastajana harkan kruunaus. Omassa yliopistossani oppilaat eivät pääsee oikeastaan tutkimaan potilaita itsenäisesti sen syvemmin, joten tuntui todella isolta onnistumiselta päästä itse laittamaan kierukoita ehkiksellä. 

Amanuenssina Espoossa.

Espoon keskuksen perhekeskuksen toimintatiloja.

Harkkapaikalle erityiskiitokset seniorituesta

Samarian terveysasema saa kyllä erityiset kiitokset seniorituestaan. Eräälle opetusvastaanolle olin valmistautunut todella hyvin, mutta kävikin niin että vastaanotolle saapui potilas tulkin avustuksella aivan eri asiasta, mihin olin perehtynyt. Tässä meni itse jotenkin aivan lukkoon, enkä pystynyt enää ottamaan kiinni vaivasta. Alle minuutti puhelinsoitosta seniori tuli paikalle ja veti vastaanoton samalle kertoen kuinka toimia, jos tulee tämmöinen tilanne uudestaan vastaan.

Koko työyhteisö otti minut heti vastaan lämmöllä ja voin aina suositella kyseistä terkkaa täydellä sydämellä. Menisin koska vain takaisin. 

Potilaskeissi – Gastrokirurgia

Keksitkö ratkaisun viime kuun neurologian keissiin? Potilaalla todettiin harvinainen Weberin syndrooma. 

Tässä tämän kuun tapaus:

32-vuotias mies saapuu päivystykseen pahoinvoinnin, oksentelun ja aran, punoittavan oikean nivustyrän kanssa, joka ei reponoitunut. Vatsa on arka ja turvonnut, ja suoliston toiminta on heikentynyt. Vatsan röntgenkuva viittaa pieneen suolitukokseen. Leikkauksessa tyrästä löytyy Meckelin divertikkelin stranguloitunut osa. Mihin eponyymiin nämä löydökset liittyvät?

Lue myösKandien oma uutiskirje starttaa – miten sulta taittuu EKG-nauhan tulkinta?

Jaa artikkeli: