Kandista lääkäriksi
-potilaskeissit
Kandista lääkäriksi on viidennen vuoden lääkisopiskelija Navda Hànan kirjoittama uutiskirje, joka ilmestyy kerran kuussa. Kirjeessä hän jakaa kokemuksiaan ja vinkkejään muille kandeille. Jos et ole vielä tilannut uutiskirjettä, voit tehdä sen sivun alaosasta.
Jokaisesta kirjeestä löytyy myös aivonystyröitä haastava potilaskeissi. Tältä sivulta löydät koottuna kaikki potilaskeissit ratkaisuineen.
Miksi kannattaa ottaa TBE-rokote? – syyskuu 2024
45-vuotias mies saapuu päivystykseen 4 vrk kuumeilun takia, ad 39 astetta. Ei ole ollut kurkkukipua, ei hengenahdistusta, ei vatsakipuja, ei dysuriaa, ei selkä/kylkikipuja. Pari viikkoa sitten ollut puutiaisen purema johon Amaxicillin-kuuri mennyt 2vk, kuuri päättynyt.
Ei painonmuutoksia, ei kasvaneita imusolmukkeita kaulalla tai nivusissa. Ei uusia ihottumia vartalolla.
Yleisvointi kohtalainen, erittäinen kuumeinen ja hikinen. Sydän ja keuhko auskultaatiossa normaalit. Vatsa myötäilevä ja aristamaton. Thorax ja ekg normaali. Verikokeissa leukosytoosi 33.6, neutrofilia 12.07, CRP <4, krea 98, GFR 70. Elektrolyytit viitteissä. Seurannassa potilaan kuume noussut 40 asteeseen, kaatunut kertaalleen kyljelleen, puhe dysartrista. Likvorissa borreliavasta-aineet vastattu negatiiviseksi.
Miten etenisit seuraavaksi?
Potilaalta otettiin vielä MRI, jossa todettu meningiittiin sopivaa tehostumista pikkuaivojen alueella. Eli kyseinen punkki levitti myös bakteeri- sekä virustaudin.
Neurologia – kesäkuu 2024
67-vuotias mies, jolla parin viikon sisään hiljalleen alkanut nielemisvaikeus. Hän ei pysty enää nielemään ollenkaan. NML laitettu. Potilas ei huomaa . Vasen kitakaari nousee huonommin ja yökkäysheijaste ei tule esiin vasemmalla. ENMG:ssä löydettiin polyradikuliittiin, Guillain-Barren, alamuotoon sopiva löydös. IgA , gangliosidivasta-aineet sekä likvortutkimus tehty.
Hoitona aloitettu IVIG.
Mistä voisi olla kyse?
Miller Fisherin (MFS) oireyhtymä, joka on eräs Guillain-Barrén (GBS) oireyhtymän tyyppi, vaikuttaa aivohermoihin. MFS oireet alkavat yleensä ylävartalosta, kun taas GBS:ssä ne alkavat tyypillisesti alavartalosta ja leviävät ylöspäin. MFS:lle on ominaista klassinen kolmoisoireyhtymä: ataksia, arefleksia ja oftalmopareesi. Lisäksi saattaa kehittyä nielemisvaikeuksia ja kielen heikkoutta.
Kardiologia – toukokuu 2024
34-vuotias mies saapuu päivystykseen valittaen terävää rintakipua, joka pahenee syvään hengittäessä ja makuulla. Hän kertoo myös tunteneensa itsensä kuumeiseksi muutaman viime päivän ajan. Tutkimuksessa hänen lämpönsä on 37,5°C, syke 110 lyöntiä minuutissa, verenpaine 120/80 mmHg ja hengitystaajuus 20 hengenvetoa minuutissa. Auskultaation yhteydessä vasemmanpuoleisella rintalastan alareunalla kuuluu parhaiten perikardiaalinen hankausääni.
Mitä tauti sinulla tulee mieleen oirekuvan ja sydänfilmin perusteella?
Kyseessä on akuutti perikardiitti, eli sydänpussin tulehdus. Perikardiitin diagnostiset kriteerit löytyvät alla tästä kuvasta.
Neurokirurgia – huhtikuu 2024
22-vuotias mies oli moottoriajoneuvo-onnettomuudessa henkilöautossa. Hän löi päänsä vasemmalle puolelle oveen (ilman turvatyynyjä). Potilas menetti tajuntansa muutamaksi minuutiksi. Hän tuli tajuihinsa hetkeä myöhemmin ja pystyi puhumaan sekä kävelemään ilman apua. Hänelle kehittyi erittäin voimakas päänsärky kahden tunnin kuluttua, hänen vointinsa paheni nopeasti ja sai yleistyneen kouristuskohtauksen, jonka jälkeen hän vaipui koomaan. Päivystyksessä vasen pupilli oli laajentunut, oikean puolen hemipareesi, oikean puolen kiihtyneet jännevenytysrefleksit, bradykardia.
Minkä tyyppistä kallonsisäistä vammaa epäilet?
Kyseessä on epiduraalivuoto.
Päivystyksessä turvataan potilaan peruselintoiminnot ABCDE-protokollan mukaisesti ja tehdään diagnoosin mukainen viiveetön siirto neurokirurgin hoitoon. Varmistettava aivojen verenkierto ja happeutuminen. Potilas tarvitsee RSI-intubaation, pään tietokonetomografiakuvauksen ja tilanteen mukaan muidenkin vammojen kuvantamista esimerkiksi koko trauma-TT. Aivopainetta vähennetään pitämällä ylävartalo kohoasennossa, pää neutraaliasennossa ja antamalla hypertonista keittosuolaa suoneen. Antiepilepti mahdolliseen jatkuvaan kouristukseen.
Lastentaudit – maaliskuu 2024
Vastaanotolle saapuu äiti kymmenenkuisen vauvan kanssa. Äidin huolena on lapsen apaattisuus, kalpeus ja väsynyt olemus. Äiti imettää vauvaa eikä kiinteää ruokaa ei kuulu ruokavalioon, sillä vauvalla on voimakas oksennusrefleksi. Vauva syntyi Iso-Britanniassa 2.2-kiloisena ja äidillä todettiin pre-eklampsia raskauden aikana.
Miten hoitaisit tilanteen?
Alle 2.5 kg syntyneille aloitetaan keskostipat jo alkuun. Heillä myös aloitetaan rautatipat muutaman viikon iästä 12 kk ikään saakka.
Tällaisen vauvan tullessa hoitoon on tärkeää pitää seuraavat asiat mielessä:
- Lapsen normaali kasvu
- Äidin ja lapsen vuorovaikutus – onko ollut kaltoinkohtelua?
- Onko saanut D- vitamiinia?
- Onko oksentelua tutkittu ja tehty vatsan uä?
Ennen osastolle ottamista pitäisi tehdä lapsen yleisvoinnin arvio, tilanteen mukaan iv/NML po ravitsemuksen tueksi. Labroista vk, elektrolyytit, he-tasevk, elektrolyytit, he-tase.
Osastolla lapselle aloitettaisiin lisärauta po-muodossa, Iv-rautaa ei lapsilla juuri käytetä, aivan ääritapauksessa isommalle IBD-potilaalle. Lisäksi D-vitamiini, jos ei mene. Myös ravitsemuksen tehostus tiivissä seurannassa.
Rautastatuksesta katsotaan täydellinen verenkuva, TfR. Ferritiini ei näin pienellä kerro oikein mitään.
Ravitsemuslabrat: albumiini, pre albumiini, AFOS, D-vitamiini. Lisäksi ainakin he-tase, Na, K, Pi, krea, ALAT, TSH. Jatkossa tarvittaessa kohdentavia jatkotutkimuksia.
Hoito-ohjeet tarkistettu: Lilli Leimi, lastentautien erikoislääkäri.
Ihotaudit – helmikuu 2024
35-vuotias nainen hakeutui päivystykseen voimakkaan kuumeen ja ihomuutosten vuoksi. Hänellä oli viimeisten päivien aikana kehittynyt korkea kuume, joka nousi yli 39°C. Lisäksi hän koki influenssan kaltaisia oireita, kuten pahoinvointia, lihaskipua ja nivelkipua. Kolmen päivän ajan hän oli kokenut valonarkuutta, sidekalvojen kutinaa ja polttelua sekä nielemiskipua.
Hänellä on todennettu ahdistuneisuushäiriötä, mihin hän on saanut viimeksi 3 viikkoa sitten uuden lääkkeen, Lamotrigiinin.
Mikä sairaus voisi olla kyseessä ja mikä voisi olla aiheuttajana?
Potilaalle todennettiin harvinainen lääkeaineallergia, Stevens-Johnsonin syndrooma Lamotrigiinin käytöstä. Lääke on lopetettava välittömästi, eikä sitä tule enää antaa kyseiselle potilaalle.
Ihotaudit – tammikuu 2024
Mitä sairautta veikkaat tässä? Vinkki: sairauden muistisääntönä käytetään 6P:tä.
Kyseessä on punajäkälä, eli lichen planus. Punajäkälä, jota esiintyy pääosin 30–60-vuotiailla, luetaan autoimmuunisairauksiin. Punäjäkälän hyvä muistisääntö on the 6P’s eli: Pruritic, Planar, Polygonal, Purple, Plaques, Papules.
Gastroenterologia – joulukuu 2023
70-vuotias nainen, jolla maksa-arvot olleet koholla jo yli 6 kuukauden ajan. Potilaalla ei ole muita varsinaisia oireita. Sairauksina primäärinen hypertensio ja dyslipidemia.
Labratorioarvot seuraavanlaiset: ASAT 50U/I, ALAT 43U/I, AFOS 132 U/I, GT 57U/I.
HAV, HBV, HCV negatiiviset. Mitokondrio- ja tumavasta-aineet positiiviset.
Vatsan ultraäänessä merkkejä kroonisesta maksasairaudesta. Ohjattu osastolle biopsiaa varten. Histologiassa aktiivinen krooninen hepatiitti ja sappiteiden vaurioituminen (HAI-Ishak 6, II METAVIR).
Mikä tauti tulee sinulla mieleen ja mikä olisi ensisijainen hoito?
Kyseessä oli primaarinen biliaarinen kolangiitti (PBC), joka on maksan sappiteiden pitkäaikainen tulehdusreaktio, joka hiljalleen vuosien kuluessa vaurioittaa sappitiehyitä. Sairauden tila etenee hitaasti, ja sen loppuvaihe on maksakirroosi.
Tehokkaita lääkkeitä taudin etenemisen estämiseksi ei ole saatavilla. Jotkin potilaat voivat hyötyä kahdesta lääkkeestä, jotka voivat vaikuttaa taudin kulkuun. Sappihappovalmisteella ursodeoksikoolihapolla, joka aloitetaan varhaisessa vaiheessa, voidaan usein hidastaa taudin etenemistä, mutta pitkäaikaisten tulosten suhteen ei ole varmaa tietoa. Kaikille potilaille ursodeoksikoolihapon teho ei ole riittävä, jolloin voidaan harkita kortisonivalmisteen, budesonidin, lisäämistä hoitoon.
Gastrokirurgia – marraskuu 2023
32-vuotias mies saapuu päivystykseen pahoinvoinnin, oksentelun ja aran, punoittavan oikean nivustyrän kanssa, joka ei reponoitunut. Vatsa on arka ja turvonnut, ja suoliston toiminta on heikentynyt. Vatsan TT viittaa pieneen suolitukokseen. Leikkauksessa tyrästä löytyy Meckelin divertikkelin stranguloitunut osa.
Mihin eponyymiin nämä löydökset liittyvät?
Kyseessä oli Meckelin divertikkelin ulostulo eli niin sanottu Littren tyrä. Littren tyrä kuvattiin ensimmäisen kerran ranskalaisen kirurgi Aléxis Littrén toimesta vuonna 1700, ja se on äärimmäisen harvinainen ilmiö.
Neurologia – lokakuu 2023
70-vuotias potilas, jolla äkillisesti kehittynyt silmäluomen roikkuminen, kaksoiskuvat sekä vasen hemipareesi. Somaattinen status: ei merkittäviä muutoksia. Neurologinen status: Ptoosi sekä mydriaasi oikealla, pupillassa ei havaittavissa suoraa tai epäsuoraa valoreaktiota. Oikean silmän katse suuntautunut lateraalisesti. Lievä vasen hemipareesi ja Babinski positiivinen.
Mikä vamma on kyseessä?
Potilaalla todettiin harvinainen Weberin syndrooma.
Lastentaudit – syyskuu 2023
Vanhemmat tuovat päivystykseen 11-kuukautisen poikavauvan hengenahdistuksen takia. Hänellä on alkanut flunssan oireet kolme päivää sitten. Sairaalaan saapumista edeltävänä päivänä kuume nousi 37.5 asteesta myöhemmin yöllä 38.6 asteeseen. Lapsi on rokotettu kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Viiden kuukauden ikäisenä sairastunut laryngiittiin.
Yleistila kohtalainen, potilas tajuissaan, mutta ärtyisä. Iho normaali, ei ihottumaa. Suun limakalvot siistit, kieli on peitteinen ja kuiva. Nielurisat siistit, nielu punoittaa. Keuhkoista kuuluu molemmin puolin rahinaa, keuhkokuvassa ei infiltraatteja. Käyttää apuhengityslihaksia hengittämiseen. Hengitystiheys 56, happisaturaatio 91 %. Sydämen äänet normaalit ja pulssi 149. Vatsa myötäilevä ja kivuton, ei pernan tai maksan suurentumista.
Mikä on mielestäsi diagnoosi ja miten lähtisit hoitamaan potilasta?
Potilaalla todettiin bronkioliitti. Bronkioliitti alkaa ylähengitysteiden oireilla ja sen yleisin aiheuttaja on RS-virus (respiratory syncytial virus). Sairauden hoitoon käytetään happea, kunnes happikyllästeisyys pysyy 95 %:ssa. Myös limaa imetään nenänielusta, jotta se helpottaisi hengitystä ja syömistä.
Mainituilla toimilla hengitys helpottui, syke rauhoittui ja potilas otettiin osastolle seurantaan.
Anestesia – elokuu 2023
Päivystyssalissa leikataan 58-vuotiasta naispotilasta akuutin umpilisäketulehduksen vuoksi. Oireet ovat pahentuneet nopeasti. Taustalla diabetes ja refluksitauti.
Millainen anestesia toteutetaan?
Anestesiologille usein nousee kysymys siitä, mikä on turvallisin induktiomenetelmä tilanteissa, joissa potilaan paastoaika ei ole tiedossa tai on syytä olettaa, että maha on täysi. Aspiraatioriski on merkittävästi kohonnut paastoamattomilla potilailla, akuutti vatsa -diagnooseilla leikkaukseen tulevilla ja niillä, joilla on muusta syystä johtuva riski vatsan sisällön tai vuotavan veren joutumisesta hengitysteihin.
Crush-induktio pyrkii takaamaan nopean hengitysteiden turvallisuuden samalla kun estetään mahansisällön pääsy potilaan hengitysteihin. Perinteisesti nopea intubaatio suoritetaan, kun potilaan ylävartalo on korotettuna. Tehokas esihappeutus on erittäin tärkeä, koska potilasta ei ventiloida aspiraatioriskin pienentämiseksi. Pika-induktion perusajatuksena on antaa lääkkeitä nopeasti, vastetta titraamatta.
Psykoosi – heinäkuu 2023
30-vuotias potilas, joka tuotiin päivystykseen sosiaalityöntekijänsä toimesta. Taustalla pitkäaikainen huoli potilaan psyykkisestä voinnista läheisten ja sosiaalitoimen taholta. Potilaalla vuosien aikana esiintynyt lisääntyvästi vainoharhaisuutta äitipuolta kohtaan; oli kokenut tämän pystyvän ohjailemaan potilaan isää ja hänen ajatuksiaan ja toimiaan. Muu perhe kokenut potilaan uhkaavana ja arvaamattomana. Potilas kuuluu autismin kirjoihin, diagnosoitu kouluiässä.
Ensipsykoosiosastolla lääkityksenä on Abilify 15mg (aripipratsoli) ja uutena Leponex 300mg (klotsapiini).
Potilaan labratoriotuloksia seurataan tiivisti, miksi näin?
Potilaalla on ollut käytössä klotsapiini, joka määrätään, kun ei ole saatu riittävää tehoa muista psykoosilääkkeistä tai muut vaihtoehdot eivät haittavaikutusten vuoksi sovellu. Klotsapiinilla on monia haittavaikutuksia, joista vakavimpia ovat neutropenia tai agranulosytoosi (jyvässolukato), minkä vuoksi potilaan valkosolujen määrää seurataan tiivisti.
Röntgen – kesäkuu 2023
76-vuotias mies, ammatiltaan kuvanveistäjä, tulee vastaanotolle jatkuvan hengenahdistuksen takia. Hengenahdistus näkyy etenkin matalatasoisen urheilun yhteydessä ja oireet ovat kestäneet noin vuoden. Sairauksina sepelvaltimotauti, RBBB ja lapsuudessa sairastettu polio.
Otetaan röntgen:
Mitä huomaat röntgenkuvista ja miten lähtisit hoitamaan potilasta?
Potilaalla todettiin pallealihaksen kohoasento ja lapsuudessa sairastettu polio epäiltiin yhdeksi aiheuttajaksi. Potilas sai leikkaushoitoa ja vointi parani huomattavasti.
EKG – toukokuu 2023
Olet päivystämässä ja sinulle ohjataan 53-vuotias nainen puristavan rintakivun takia. Potilas ei tupakoi ja on muuten terve. Vitaalit ok, saturoi hyvin, verenpaine ja syke normaalit. Hengitystaajuus myös normaali, kipu ei säteile käteen eikä muita oireita ole havaittavissa. Potilas kertoo kokeensa traumaattisen tilanteen ystävän kanssa, minkä jälkeen oireet tulivat. EKG:ssa näkyy st lasku. Labroissa tnt päästö, PVK viitteissä ja lipidit normaalit.
Tehdään echo, jossa:
Mitä lähtisit vielä tekemään, vai löytyykö sinulta kenties jo diagnoosi?
Kyseessä oli äkillisestä tunteellisesta traumasta koitunut takotsubokardiomyopatia, eli särkyneen sydämen oireyhtymä. Potilasta hoidettiin sydäninfarktin hoitojen mukaan.