Search
Close this search box.

Kandista lääkäriksi
-potilaskeissit

Kandista lääkäriksi on neljännen vuoden lääkisopiskelija Navda Hànan kirjoittama uutiskirje, joka ilmestyy kerran kuussa. Kirjeessä hän jakaa kokemuksiaan ja vinkkejään muille kandeille. Jos et ole vielä tilannut uutiskirjettä, voit tehdä sen sivun alaosasta.

Jokaisesta kirjeestä löytyy myös aivonystyröitä haastava potilaskeissi. Tältä sivulta löydät koottuna kaikki potilaskeissit ratkaisuineen.

Ihotaudit – helmikuu 2024

Potilaskeissi.

35-vuotias nainen hakeutui päivystykseen voimakkaan kuumeen ja ihomuutosten vuoksi. Hänellä oli viimeisten päivien aikana kehittynyt korkea kuume, joka nousi yli 39°C.  Lisäksi hän koki influenssan kaltaisia oireita, kuten pahoinvointia, lihaskipua ja nivelkipua. Kolmen päivän ajan hän oli kokenut valoherkkyyttä, sidekalvojen kutinaa ja polttelua sekä nielemiskipua.

Hänellä on todennettu ahdistuneisuushäiriötä, mihin hän on saanut viimeksi 3 viikkoa sitten uuden lääkkeen, Lamotrigiinin.

Mikä sairaus voisi olla kyseessä ja mikä voisi olla aiheuttajana?

Potilaalle todennettiin harvinainen lääkeaineallergia, Stevens-Johnsonin syndrooma Lamotrigiinin käytöstä. Lääke on lopetettava välittömästi, eikä sitä tule enää antaa kyseiselle potilaalle.

Kuva täältä.

Ihotaudit – tammikuu 2024

Kandista lääkäriksi -uutiskirjeen potilaskeissi ihotaudeista.

Mitä sairautta veikkaat tässä? Vinkki: sairauden muistisääntönä käytetään 6P:tä. 

Kyseessä on punajäkälä, eli lichen planus.  Punajäkälä, jota esiintyy pääosin 30–60-vuotiailla, luetaan autoimmuunisairauksiin. Punäjäkälän hyvä muistisääntö on the 6P’s eli: Pruritic, Planar, Polygonal, Purple, Plaques, Papules.

Gastroenterologia – joulukuu 2023

70-vuotias nainen, jolla maksa-arvot olleet koholla jo yli 6 kuukauden ajan. Potilaalla ei ole muita varsinaisia oireita. Sairauksina primäärinen hypertensio ja dyslipidemia.
Labratorioarvot seuraavanlaiset: ASAT 50U/I, ALAT 43U/I, AFOS 132 U/I, GT 57U/I.
HAV, HBV, HCV negatiiviset. Mitokondrio- ja tumavasta-aineet positiiviset.

Vatsan ultraäänessä merkkejä kroonisesta maksasairaudesta. Ohjattu osastolle biopsiaa varten. Histologiassa aktiivinen krooninen hepatiitti ja sappiteiden vaurioituminen (HAI-Ishak 6, II METAVIR).

Mikä tauti tulee sinulla mieleen ja mikä olisi ensisijainen hoito?

Kyseessä oli primaarinen biliaarinen kolangiitti (PBC), joka on maksan sappiteiden pitkäaikainen tulehdusreaktio, joka hiljalleen vuosien kuluessa vaurioittaa sappitiehyitä. Sairauden tila etenee hitaasti, ja sen loppuvaihe on maksakirroosi. 

Tehokkaita lääkkeitä taudin etenemisen estämiseksi ei ole saatavilla. Jotkin potilaat voivat hyötyä kahdesta lääkkeestä, jotka voivat vaikuttaa taudin kulkuun. Sappihappovalmisteella ursodeoksikoolihapolla, joka aloitetaan varhaisessa vaiheessa, voidaan usein hidastaa taudin etenemistä, mutta pitkäaikaisten tulosten suhteen ei ole varmaa tietoa. Kaikille potilaille ursodeoksikoolihapon teho ei ole riittävä, jolloin voidaan harkita kortisonivalmisteen, budesonidin, lisäämistä hoitoon.

Gastrokirurgia – marraskuu 2023

32-vuotias mies saapuu päivystykseen pahoinvoinnin, oksentelun ja aran, punoittavan oikean nivustyrän kanssa, joka ei reponoitunut. Vatsa on arka ja turvonnut, ja suoliston toiminta on heikentynyt. Vatsan TT viittaa pieneen suolitukokseen. Leikkauksessa tyrästä löytyy Meckelin divertikkelin stranguloitunut osa.

Mihin eponyymiin nämä löydökset liittyvät?

Kyseessä oli Meckelin divertikkelin ulostulo eli niin sanottu Littren tyrä. Littren tyrä kuvattiin ensimmäisen kerran ranskalaisen kirurgi Aléxis Littrén toimesta vuonna 1700, ja se on äärimmäisen harvinainen ilmiö.

Neurologia – lokakuu 2023

70-vuotias potilas, jolla äkillisesti kehittynyt silmäluomen roikkuminen, kaksoiskuvat sekä vasen hemipareesi. Somaattinen status: ei merkittäviä muutoksia. Neurologinen status: Ptoosi sekä mydriaasi oikealla, pupillassa ei havaittavissa suoraa tai epäsuoraa valoreaktiota. Oikean silmän katse suuntautunut lateraalisesti. Lievä vasen hemipareesi ja Babinski positiivinen.

Mikä vamma on kyseessä?

Potilaalla todettiin harvinainen Weberin syndrooma.

Lastentaudit – syyskuu 2023

Vanhemmat tuovat päivystykseen 11-kuukautisen poikavauvan hengenahdistuksen takia. Hänellä on alkanut flunssan oireet kolme päivää sitten. Sairaalaan saapumista edeltävänä päivänä kuume nousi 37.5 asteesta myöhemmin yöllä 38.6 asteeseen. Lapsi on rokotettu kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Viiden kuukauden ikäisenä sairastunut laryngiittiin.

Yleistila kohtalainen, potilas tajuissaan, mutta ärtyisä. Iho normaali, ei ihottumaa. Suun limakalvot siistit, kieli on peitteinen ja kuiva. Nielurisat siistit, nielu punoittaa. Keuhkoista kuuluu molemmin puolin rahinaa, keuhkokuvassa ei infiltraatteja. Käyttää apuhengityslihaksia hengittämiseen. Hengitystiheys 56, happisaturaatio 91 %. Sydämen äänet normaalit ja pulssi 149. Vatsa myötäilevä ja kivuton, ei pernan tai maksan suurentumista.

Mikä on mielestäsi diagnoosi ja miten lähtisit hoitamaan potilasta?

Potilaalla todettiin bronkioliitti. Bronkioliitti alkaa ylähengitysteiden oireilla ja sen yleisin aiheuttaja on RS-virus (respiratory syncytial virus). Sairauden hoitoon käytetään happea, kunnes happikyllästeisyys pysyy 95 %:ssa. Myös limaa imetään nenänielusta, jotta se helpottaisi hengitystä ja syömistä.

Mainituilla toimilla hengitys helpottui, syke rauhoittui ja potilas otettiin osastolle seurantaan.

Anestesia – elokuu 2023

Päivystyssalissa leikataan 58-vuotiasta naispotilasta akuutin umpilisäketulehduksen vuoksi. Oireet ovat pahentuneet nopeasti. Taustalla diabetes ja refluksitauti.

Millainen anestesia toteutetaan?

Anestesiologille usein nousee kysymys siitä, mikä on turvallisin induktiomenetelmä tilanteissa, joissa potilaan paastoaika ei ole tiedossa tai on syytä olettaa, että maha on täysi. Aspiraatioriski on merkittävästi kohonnut paastoamattomilla potilailla, akuutti vatsa -diagnooseilla leikkaukseen tulevilla ja niillä, joilla on muusta syystä johtuva riski vatsan sisällön tai vuotavan veren joutumisesta hengitysteihin.

Crush-induktio pyrkii takaamaan nopean hengitysteiden turvallisuuden samalla kun estetään mahansisällön pääsy potilaan hengitysteihin. Perinteisesti nopea intubaatio suoritetaan, kun potilaan ylävartalo on korotettuna. Tehokas esihappeutus on erittäin tärkeä, koska potilasta ei ventiloida aspiraatioriskin pienentämiseksi. Pika-induktion perusajatuksena on antaa lääkkeitä nopeasti, vastetta titraamatta.

Psykoosi – heinäkuu 2023

30-vuotias potilas, joka tuotiin päivystykseen sosiaalityöntekijänsä toimesta. Taustalla pitkäaikainen huoli potilaan psyykkisestä voinnista läheisten ja sosiaalitoimen taholta. Potilaalla vuosien aikana esiintynyt lisääntyvästi vainoharhaisuutta äitipuolta kohtaan; oli kokenut tämän pystyvän ohjailemaan potilaan isää ja hänen ajatuksiaan ja toimiaan. Muu perhe kokenut potilaan uhkaavana ja arvaamattomana. Potilas kuuluu autismin kirjoihin, diagnosoitu kouluiässä.

Ensipsykoosiosastolla lääkityksenä on Abilify 15mg (aripipratsoli) ja uutena Leponex 300mg (klotsapiini).

Potilaan labratoriotuloksia seurataan tiivisti, miksi näin?

Potilaalla on ollut käytössä klotsapiini, joka määrätään, kun ei ole saatu riittävää tehoa muista psykoosilääkkeistä tai muut vaihtoehdot eivät haittavaikutusten vuoksi sovellu. Klotsapiinilla on monia haittavaikutuksia, joista vakavimpia ovat neutropenia tai agranulosytoosi (jyvässolukato), minkä vuoksi potilaan valkosolujen määrää seurataan tiivisti.

Röntgen – kesäkuu 2023

76-vuotias mies, ammatiltaan kuvanveistäjä, tulee vastaanotolle jatkuvan hengenahdistuksen takia. Hengenahdistus näkyy etenkin matalatasoisen urheilun yhteydessä ja oireet ovat kestäneet noin vuoden. Sairauksina sepelvaltimotauti, RBBB ja lapsuudessa sairastettu polio.

Otetaan röntgen:

Kandista lääkäriksi -uutiskirjeen röntgen-potilaskeissi.

Mitä huomaat röntgenkuvista ja miten lähtisit hoitamaan potilasta? 

Potilaalla todettiin pallealihaksen kohoasento ja lapsuudessa sairastettu polio epäiltiin yhdeksi aiheuttajaksi. Potilas sai leikkaushoitoa ja vointi parani huomattavasti.

EKG – toukokuu 2023

Olet päivystämässä ja sinulle ohjataan 53-vuotias nainen puristavan rintakivun takia. Potilas ei tupakoi ja on muuten terve. Vitaalit ok, saturoi hyvin, verenpaine ja syke normaalit. Hengitystaajuus myös normaali, kipu ei säteile käteen eikä muita oireita ole havaittavissa. Potilas kertoo kokeensa traumaattisen tilanteen ystävän kanssa, minkä jälkeen oireet tulivat. EKG:ssa näkyy st lasku. Labroissa tnt päästö, PVK viitteissä ja lipidit normaalit.

Tehdään echo, jossa:

Mitä lähtisit vielä tekemään, vai löytyykö sinulta kenties jo diagnoosi?

Kyseessä oli äkillisestä tunteellisesta traumasta koitunut takotsubokardiomyopatia, eli särkyneen sydämen oireyhtymä. Potilasta hoidettiin sydäninfarktin hoitojen mukaan.