Search
Close this search box.

Samuli Keskiväli suosittelee nuorille lääkäreille päivystystyötä

Päivystyslääkärinä viihtyvä Samuli Keskiväli haluaa jatkuvasti kehittyä ammatissaan. Siksi hän työskentelee päivystyksessä ja valitsee työnantajan, joka mahdollistaa kouluttautumisen.

Lääkärin työt Laatupäivystyksellä syksyllä 2022 aloittanut Samuli Keskiväli pitää päivystystyöstä ja sen nopeasta temposta. Hän kokee työn parhaaksi mahdolliseksi kehittäjäkseen.

Ensikosketuksensa Laatupäivystyksen menoon ja meininkiin Samuli sai, kun hänet valittiin maalihenkilöksi Pyhä Emergency Medicine Campille alkuvuodesta 2022. Hän oli seurannut toimintaa mielenkiinnolla, ja päättänyt hakea tapahtumaan mukaan.

– Maalihenkilönä olo oli juuri viimeiseen opiskeluvuoteen sopiva kokemus. Näyttelin vakavasti loukkaantunutta tai sairasta potilasta kahdessa eri tapauksessa. Muuten pääsin osallistumaan koulutukseen ihan kuten muutkin. Siinä tuli siis itsekin opittua kaikkea, Samuli kertoo.

“Primaari­diagnostiikka on koukuttavaa salapoliisityötä”

Nyt Samuli työskentelee valmistuneena lääkärinä Satasairaalan päivystyksessä Porissa, jonne hän matkustaa Turusta. Hän pitää päivystystyötä sopivana ammatilliselle kehittymiselleen.

– Vaikka olen ollut eri päivystyksissä terveyskeskuksissa ja keskussairaaloissa, pystyn edelleen laajentamaan osaamistani kyseisessä työssä. Eikä kehittyminen ole loppumassa ihan heti.

Samulia kiehtoo päivystystyössä sen intensiteetti ja työn tulosten näkeminen. Hoidettavat potilaat ovat monesti todella kipeitä ja sairaita. 

– Pidän primaaridiagnostiikkaa koukuttavana salapoliisityönä. Pääsen erilaisiin keisseihin käsiksi ja joudun muutamien tuntien sisällä selvittämään, mikä potilasta vaivaa. Siinä on tiettyä intensiteettiä, joka koukuttaa.

FinnEM23-konferenssin workshop.
Samuli FinnEM23-konferenssin Kylki ja kaula -workshopissa.

Työn opettavaisuuden vuoksi Samuli suosittelee päivystyksessä työskentelyä muillekin nuorille lääkäreille. Päivystyksessä potilastapausten volyymi opettaa väkisinkin.

– Päivystystyössä oppii, miltä sairas potilas näyttää ja tuntuu. Vaikka potilasta mitataan erilaisilla parametreilla ja laitteilla, päätöksiä ei tehdä yksittäisillä numeerisilla arvoilla. Potilasta hoidetaan kokonaisuutena, Samuli sanoo.

Hän ajattelee, että lääkäriksi kehittymisessä olennaista on oppia ensiksi tärkeimmät asiat. 

– Koulun jälkeen on mielekästä päästä heti käyttämään teoriataitoja ja soveltaa niitä käytäntöön. Samalla myös hankkii  sellaista kokemusta, jota ei voi kirjoihin painaa.

Samuli on ihmetellyt, ettei muita nuoria lääkäreitä juuri innosta päivystystyö. Se koetaan usein liian stressaavana tai jopa pelottavana paikkana. Monelle päivystys myös tuntuu jäävän tietynlaiseksi peikoksi, jos siellä ei työskentele opintojen loppuvaiheessa tai heti valmistumisen jälkeen.

– Todellisuudessa sairaalan päivystyksessä ei olla koskaan yksin ja siellä on laajat konsultaatiomahdollisuudet. Se on hyvä muistaa.

“Valitsen työnantajan, joka todella haluaa kehittää työn­tekijöitään”

Samulin tulee töissä opittua jatkuvasti uutta, mutta sen lisäksi hän pitää ammatillisesta kehittymisestään muillakin tavoin huolta.

– Kun kohtaan töissä jotain mielenkiintoista, laitan asian ylös ja perehdyn siihen vielä tarkemmin vapaa-ajallani. Lisäksi valitsen työnantajan, joka järjestää koulutuksia ja todella haluaa kehittää työntekijöitään.

Tälle keväälle Samulilla on tiedossa useita Laatupäivystyksen koulutuksia. Hän mainitsee esimerkiksi uä- ja ALS-koulutukset.

Alkuvuodesta Samuli kävi myös FinnEM-konferenssissa. Hänen mielestään on tärkeää kohdata kollegoita ja toisaalta myös osallistua mielenkiintoisille luennoille.

– Osallistuin konferenssiin ensimmäistä kertaa. Pidin etenkin työpajoista, joissa pääsi kädestä pitäen oppimaan juuri ne asiat, joita menin oppimaan. Sain konkreettisia työkaluja omaa duuniani ajatellen, hän kertoo.

“Laatupäivystys on saanut päivystyksen rakennetta paremmaksi”

Samuli aloitti syksyllä työskentelyn Satasairaalan päivystyksessä. Hän kertoo laskeutumisen olleen pehmeä mukavan työporukan ansiosta.

– Hoitajaporukka oli tosi vastaanottavainen ja ystävällinen. Pääsin helposti sisään työhön, hän kertoo.

Samuli harjoitteli hätäilmatietä ja ilmarinnan purkamista.
Kylki ja kaula -workshopin aiheena oli hätäilmatie ja ilmarinnan purkaminen.

Laatupäivystys on marraskuusta lähtien ollut ainut Satasairaalan päivystyksen toimittaja. Kun Samuli aloitti työt Porissa, ei näin vielä ollut.

– Pikkuhiljaa Laatupäivystys on ainoana toimittajana saanut päivystyksen rakennetta paremmaksi. Homma kehittyy, Samuli iloitsee.

Kuten lääkäreille yleensä, ei paikkakunta ehdi tulla Samulille kovin tutuksi töiden ohella. Yyterin rantakin on vielä kokeilematta.

– Lähinnä sairaalan viereiset lenkkipolut ovat tuttuja, Samuli naurahtaa.

Ja lenkkipoluilla Samuli viihtyy. Hän kertoo palautuvansa lääkärin työstä nimenomaan urheilun avulla.

– Käyn monta kertaa viikossa salilla, lenkillä ja uimassa. Osallistun myös amatöörinä triathlon-kisoihin. Satasairaalan salilla käyn välillä tauoilla ehkäisemässä niskasärkyä. Urheilu pitää mielen virkeänä.

“Hyvä lääkäri on kaikkea muuta”

Lopuksi Samulilla on vielä jakaa muutama kultainen neuvo lääkisopiskelijoille.

Hän kannustaa opiskelijoita nauttimaan opiskeluajasta sekä kesälomista. Hänen mielestään ei ole välttämätöntä ottaa työpaikkaa etenkään alan ulkopuolelta, kun on päässyt kouluun sisään.

– Lähde mieluummin vaikka vaihtoon tai tartu johonkin muuhun mielenkiintoiseen mahdollisuuteen. Ei tarvitse juuttua siihen ajatusmalliin, että loma-ajat tulee työskennellä.

Viimeiseksi Samuli antaa ehkä tärkeimmän neuvonsa:

– Tenteistä ei tarvitse saada vitosia. Hyvä lääkäri on kaikkea muuta.

Mitä suunnitelmia kehittymishaluisella Samulilla sitten itsellään on tulevaisuuden varalle?

– Pidemmän aikavälin tavoitteenani on lähteä erikoistumaan anestesiologiaan. Tällä hetkellä haluan kuitenkin vain nauttia siitä mitä nyt teen, kun se tuntuu hyvältä. On myös helpompi tarttua matkan varrella tuleviin mahdollisuuksiin, kun en ole vielä sitoutunut erikoistumiskoulutukseen.

Jaa artikkeli: