Search
Close this search box.

Akuuttilääkäri Kirsi Hokkanen viihtyy EMC kouluttajana – “Tapahtumat antavat ammatillisesti paljon”

Lähes jokaisella Emergency Medicine Campilla kouluttajana toiminut Kirsi ei aluksi ollut kovin innoissaan tapahtumien luontoelementistä. Nyt hän iloitsee autenttisesta ympäristöstä ja yhdessä puuhaamisesta.
Kirsi Hokkanen Olhava Emergency Medicine Campilla.

Kokenut akuuttilääketieteen erikoislääkäri Kirsi Hokkanen on ollut mukana jo kolmella Emergency Medicine Campilla kouluttajana. 

Laatupäivystyksen järjestämät Emergency Medicine Campit ovat moniammatillisia simulaatiokoulutuksia terveydenhuollon ammattilaisille. Tapahtumissa vahvaa roolia näyttelee luonto, jossa simulaatiot ja erilaiset vapaa-ajan aktiviteetit järjestetään.

– Olen aikoinani käynyt European Trauma Coursen ja toimin siellä kouluttajana, minkä vuoksi Johannes Kärkkäinen osasi pyytää minua mukaan kouluttajaksi. Kurssin käyneissä nähdään yleensä kouluttajapotentiaalia ja tietotaitoa, Kirsi kertoo.

Päätyönään Kirsi työskentelee Porvoon sairaalan päivystyksessä seniorilääkärinä, mutta hän tekee myös vuoroja Laatupäivystyksellä Kouvolan päivystyksessä.

“Ehkä suurin motivaattorini toimia kouluttajana”

Kirsi oli mukana jo ensimmäisessä EMC tapahtumassa kouluttajana syksyllä 2021. Vain yksi Pyhä EMC on jäänyt häneltä väliin. 

– Olen tapahtumissa opettanut kirurgisesta hätäilmatiestä ja rintakehävammasta, jossa harjoiteltiin pleuradreeniä ja lantiovyötä.

EMC kouluttajana Kirsi toimii simulaatioharjoituksissa ikään kuin käsikirjoittajana ja ohjaajana. Hän suunnittelee annettujen raamien avulla tarinan potilastapauksen ympärille.

– Pohdin etukäteen, mitä välineitä tapauksessa tarvitaan sekä mitä löydöksiä ja arvoja potilaalla on. Kouluttajana ohjaan tilannetta eteenpäin hoidosta maaliin saakka.

Vaikka Kirsi opettaa tapahtumissa ensisijaisesti muita, pääsee hän samalla itsekin kehittymään ammatillisesti. Kun opettaa jotakin asiaa, tulee se tietenkin itsekin osata.

– Ennen tapahtumia kertaan opettamani asiat ja tutkin, onko siitä tullut uutta tietoa. Kouluttamalla oppii itsekin paljon, ja se onkin ehkä suurin motivaattorini toimia kouluttajana.

Tapahtumissa kouluttajat kehittyvät muun muassa toiston ja erilaisten ihmisten kohtaamisen kautta. Ihmiset ovat erilaisia oppijoita, eikä kaikki toimi kaikille.

– Tapahtumista on myös hyvin saatu osallistujilta palautetta siitä, mitä voisimme tehdä toisella tavalla, että ihmiset oppisivat vielä paremmin. 

“Pidän siitä, että pääsen kouluttamaan muitakin kuin lääkäreitä”

Emergency Medicine Campeille osallistuu lääkäreiden lisäksi muitakin terveydenhuollon ammattilaisia, kuten hoitajia ja pintapelastajia. Tapahtumien ulkopuolella Kirsi kouluttaa pääsääntöisesti vain muita lääkäreitä. 

– Olen pitänyt siitä, että pääsen tapahtumissa kouluttamaan muitakin ammattiryhmiä kuin lääkäreitä. Esimerkiksi hoitajat tulevat hakemaan oppia eri kulmasta kuin lääkärit.

Yhtenä erona ammattiryhmien välillä Kirsi mainitsee terminologian ja instrumenttien käytön.

– Lääkäreitä kouluttaessa käytän meille tuttua lääkärislangia, mutta muita kouluttaessa täytyy oppia selittämään asiat eri tavalla. Se on hyvää harjoitusta. Toisena erona on instrumenttien käyttö, joka ei ole tuttua esimerkiksi ensihoitajille ja sairaanhoitajille.

Pitkän uran tehneelle jotkin asiat muuttuvat väistämättä itsestäänselvyyksiksi. Tapahtumissa Kirsi onkin saanut kokea, etteivät kaikki välttämättä tiedäkään, miten vaikkapa veistä tai pistopuukkoa pidetään kädessä. Hänen tulee siis osata opettaa myös se.

“Tapahtumat ovat uskomattoman hienoja”

Ei uskoisi, että Kirsi viihtyy tapahtumissa niin hyvin kerta toisensa perään, vaikka hän ei omien sanojensa mukaan ole yhtään eräjorma.

– Ilmoitin ennen ensimmäistä Olhava EMC:tä Johannekselle meneväni yöksi hotelliin. En todellakaan halunnut jäädä makaamaan mihinkään metsään, hän nauraa.

Pian Kirsi kuitenkin muutti mielensä.

– Olhavalla liikutaan ja majoitutaan omissa ryhmissä Repoveden kansallispuistossa ilman sähköä tai juoksevaa vettä. Koulutusalue on ollut rannalla suuren kallion vieressä autenttisessa ympäristössä, jossa harjoiteltuja tapaturmia voi todella sattua. Tapahtuma on todella uniikki.

Kirsin mieleenpainunein EMC muisto on tuolta samaiselta ensimmäiseltä kerralta.

– Koulutin osallistujia Timo Jaman kanssa aamusta iltaan Olhavanvuoren kupeessa pienellä kylmyyttä hohkaavalla luodolla. Paikkansa kullakin kouluttaa. Se oli hauskaa, mutta sille luodolle en enää halua, Kirsi naurahtaa.

Johannes Kärkkäinen Olhava Emergency Medicine Campilla.
Etualalla Johannes Kärkkäinen Olhava EMC:llä. Takana Kirsi kouluttaa osallistujia pienellä luodolla.

Tämän vuoden Pyhä EMC:ltä Kirsin mieleen taas on jäänyt viimeinen ilta yhdessä.

– Pyhällä oli viimeisenä iltana ihan uskomattomat revontulet. Osa kävi kylpemässä lumessa sekä avannossa ja ihailimme revontulia.

Kirsi kannustaa moniammatillista koulutusta ja verkostoitumista janoavia alan ammattilaisia hakemaan mukaan leirille.

– Tapahtumat antavat ammatillisesti paljon. Missään muussa koulutuksessa en ole päässyt verkostoitumaan yhtä hyvin ja moniammatillisesti.

Terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi osallistuminen tapahtumiin on mahdollista myös lääkisopiskelijoille. Muun muassa Samuli Keskiväli osallistui maalihenkilönä Pyhä EMC:lle ennen valmistumistaan.

– Koulutuksen yhteydessä pääsee myös ulkoilemaan monipuolisesti. Olemme muun muassa pyöräilleet, meloneet ja kiipeilleet. Tapahtumat ovat uskomattoman hienoja ja mieleenpainuvia, Kirsi hehkuttaa.

Jaa artikkeli: