Search
Close this search box.

Kouvolassa työskentelevä akuuttilääkäri Juho Liukkonen iloitsee Ratamon työporukasta

Kouvolassa jo lähes kolme vuotta työskennellyt akuuttilääkäri Juho on viihtynyt hyvin vuonna 2022 avatussa Ratamokeskuksessa. Siellä lääkäreiden ja hoitajien välinen yhteistyö sujuu, ja töihin on mukavien kollegoiden ansiosta kiva tulla.
Juho Liukkonen ja Ratamon päivystys

Akuuttilääketieteen erikoislääkäri Juho Liukkonen on ollut Laatupäivystyksen riveissä mukana alusta asti. Tällä hetkellä hän tekee potilastyötä Ratamon päivystyksessä Kouvolassa, tuutoroi nuoria lääkäreitä ja on mukana järjestämässä koulutuksia.

Juho toimii kouluttajana myös Ultramestareilla, joka kouluttaa Laatupäivystyksen lääkäreitä ultraäänen taitaviksi käyttäjiksi. Omien sanojensa mukaan Juho onkin vuosien mittaan härvännyt vähän joka paikassa.

Laatupäivystys aloitti Pohjois-Kymen sairaalan (POKS) päivystyksessä keväällä 2020, jolloin myös Juho lähti mukaan. Sittemmin POKS muutti uuteen Ratamokeskukseen ja Juho seurasi perässä.

– Uusi päivystys lähti heti alusta lähtien toimimaan hyvin. Nykypäivän sairaalasuunnitteluun nähden tilat onnistuivat kohtalaisen hyvin, Juho vitsailee.

Hän on pitänyt Ratamossa erityisesti päivystyksen sopivasta koosta ja siitä, että asiat rullaavat jokaiseen vuorokaudenaikaan.

– Ympärivuorokautinen CT-saatavuus mahdollistaa sen, että päivystys oikeasti pyörii. Se on ehkä tärkein osa Ratamoa. Myös tauoton labratoiminta on olennainen asia.

Kouvolaan ei tule raskasta traumaa, vaan kyseiset potilaat menevät suoraan Kotkaan.

“Ratamoon on saatu mukavia ja kehittymishaluisia lääkäreitä”

Juhon mukaan lääkäreiden välinen yhteistyö sujuu Ratamossa helpommin verrattuna aiempiin tiloihin. Eikä sileämmistä seinistäkään ole haittaa.

– Lääkärit työskentelevät kaikki 10 metrin säteellä toisistaan, joten meidän välinen kommunikaatio ja konsultaatiotuki on sujuvampaa. Aiemmassa päivystyksessä olimme hajautettuina eri puolille.

Lisäksi Ratamossa on Juhon mielestä mukavan pieni päivystys. Koon etuna on se, että tietää jo vuoron alusta kenen kanssa tekee töitä.

– Tiimityö ja kommunikaatio on helppoa, kun massa ei ole liian suuri. Siellä ei myöskään muodostu lokeroita eri erikoisalojen välille, hän sanoo.

Isommassa päivystyksessä pelkästään lääkäreitä on jo paljon enemmän. Juho kertoo, ettei työvuoron aikana tällöin välttämättä tapaa kaikkia lääkärikollegoita, saatika sitten hoitajia.

– On sosiaalisesti haastavampaa, kun joutuu toimimaan niin hirveän monen ihmisen kanssa. Jos esimerkiksi täytyy tehdä toimenpiteitä, tulee synkata, että tuon kanssa tuota ja toisen kanssa tuota, ja missä järjestyksessä kaikki tehdään. 

Juho kouluttamassa lääkäreitä Laatupäivystyksen koulutustilalla Kouvolassa.

Juholla on hyvä fiilis tulla töihin Ratamoon, sillä siellä on mukava työporukka, jonka kanssa hommat sujuvat.

– Ratamoon on saatu tosi hyviä tekijöitä. Fiksuja ja mukavia nuoria lääkäreitä, jotka haluavat kehittyä ja ovat kehittyneetkin kovasti. Ringissä on minun lisäkseni mukana myös muutama muu akuuttilääketieteen erikoislääkäri.

Hoitajapuolella taas on sama haaste kuin jokaikisessä muussakin sairaalassa, Juho harmittelee.

– Heillä on turhautumista kokonaistilanteeseen ja ulosvirtausta on ollut valitettavan paljon. Hoitajat ovat kuitenkin mukavia ja yhteistyö heidän kanssaan sujuu. Ratamossa ei ole erillisiä leirejä hoitajille ja lääkäreille.

“Mukavaa mennä nukkumaan valmiiksi pedattuun sänkyyn”

Vaikka Juho viettääkin Kouvolassa aikaa viikoittain, kaupunki ei ehdi tulla tutuksi. Aika kuluu Ratamon päivystyksen 24-tuntisissa vuoroissa ja laatukämpässä.

– Olen vain muutaman kerran käynyt Kouvolassa syömässä ja nekin koulutusten yhteydessä, Juho naurahtaa.

Helmikuun alussa Juho ehti viimein viettää vapaailtaa Kouvolassa ja pääsi kokeilemaan Laatupäivystyksen uutta olkkaria.

– Testasin tilan saunan, jossa löylyt oli hyvät ja pyyhkeet mitä parhaimmat. Ensi kerralla pitää saunoa isommalla porukalla. Kyllä siellä kelpaa vapaailtaa viettää, hän hehkuttaa.

Laatukämppiä Juho kehuu hyviksi ja siisteiksi. Se ei ole lääkäreille itsestäänselvyys.

– Kandiaikoina tuli koluttua erilaisia sairaaloiden ja terveyskeskusten päivystäjien kämppiä. Ne oli sisustettu sairaaloiden poistohuonekaluilla, hän kertoo.

Laatupäivystyksen asunnoista Juho mainitsee suosikikseen Urheilijankujan kimppakämpän.

– Urheilijankujalla on viisi huonetta samassa kämpässä ja yhteinen olkkari sekä keittiö. Siellä on aina joku huoneista vapaana, joten sinne on helppoa ja mukavaa mennä. Voin vaan heittää illalla eväät jääkaappiin, käydä iltapesulla ja mennä nukkumaan valmiiksi pedattuun sänkyyn.

Koska Juho tekee Ratamossa pitkiä vuoroja, käy hän kämpässä lähinnä vain nukkumassa.

– Olisi kyllä hauskaa, jos minulla olisi enemmän 12-tuntisia työvuoroja, jotta ehtisin vaihtaa kavereiden kanssa jonkin sanasen. Lähinnä saatan aamupalaa syödä kollegan kanssa kämpällä.

Kouvolaan Juho ajelee Jyväskylästä, jossa hän asustaa perheensä kanssa. Rauhalliselta kuskilta eväsostoksineen matkaan kuluu noin 3 tuntia. Pidempikin työmatka sujuu Juholta kuitenkin leppoisasti äänikirjoja kuunnellessa. 

– Tykkään kuunnella äänikirjoja laidasta laitaan. Stefan Ahnhemin Fabian Risk -sarja oli hyvä. Hyvääkään kirjaa ei kuitenkaan jaksa kuunnella, jos lukija ei ole mieleinen. Jukka Pitkänen on ihan ykköslukija, Juho vinkkaa.

Tsekkaa myös Juhon videohaastattelu, jossa hän kertoo muun muassa lääketieteellisen bravuurinsa ja mikä häntä inspiroi.

Jaa artikkeli: