Search
Close this search box.

Annika Salmi loihtii laatu­kämpistä viihtyisiä koteja lääkäreille

Laatukämpät sisustavalle Annikalle on tärkeää, että asunnot ovat kodikkaita ja viihtyisiä. Kun lääkäreillä on mukava paikka levätä ja viettää vapaa-aikaa, on heidän helpompi jaksaa myös työssään.

Laatupäivystyksellä on asuntoja ympäri Suomen, jotta lääkärit voivat vaivattomasti levätä vuorojen välissä eri puolilla maata. Kämpät eivät suinkaan ole kolkkoja ja tylsiä, vaan huolella suunniteltuja ja sisustettuja koteja, joihin on mukava tulla.

Laatukämpät on alusta saakka sisustanut kouvolalainen taiteilija Annika Salmi. Hän on muutaman vuoden aikana loihtinut kodikkaaksi jo reippaasti yli 10 asuntoa lääkäreille. Hänellä on näppinsä pelissä myös Helsingissä sijaitsevan Laatupäivystyksen toimiston ja Kouvolan uudenkarhean olkkarin sisustuksessa.

“Pienet asiat luovat kodin”

Annikalle on erityisen tärkeää, että laatukämpistä huokuu kodikkuus. Käytännöllisyys on tietysti seikka josta ei jousteta, mutta viihtyisältä kodilta vaaditaan enemmän.

– Valmiiksi kalustetut asunnot jäävät helposti kolkoiksi ja kylmiksi, sillä niistä puuttuu ihmisten omat tavarat ja kaikki pieni tilpehööri. Luon asuntoihin kodikkuutta muun muassa viherkasveilla, taiteella ja koriste-esineillä, Annika kertoo.

Annikan mielestä juuri pienet asiat luovat kodin. Kuten lämpöiset pörröviltit sekä kaapissa valmiina odottavat vanupuikot ja kahvi. Jokaisessa laatukämpässä on sama perusvarustelu, mutta ulkoasultaan ne poikkeavat toisistaan.

– Kaikki laatukämpät ovat hyvällä maulla sisustettuja, kodikkaita ja viihtyisiä asuntoja. Pyrin kuitenkin käyttämään asunnoissa erilaisia tyylejä, jotta kaikille löytyy se tietty kämppä, jossa viihtyy parhaiten. Välillä sisustan asuntoja aika rohkeasti ja värejä käyttäen.

Annikalla on eräs tärkeä periaate projekteissaan: jos hän voisi itsekin muuttaa asuntoon, on työ onnistunut.

– Kun kämppä on valmis ja viimeinenkin kynttilä asetettu paikoilleen, istun hetkeksi alas ja fiilistelen. Analysoin, täyttääkö asunto kaikki henkilökohtaiset kriteerini. Jos se täyttää ne, tiedän että se todennäköisesti täyttää myös siellä yöpyvän lääkärin vaatimukset, hän avaa.

“Haluan antaa paikallisille taiteilijoille mahdollisuuden saada teoksensa esille”

Annikan tyyli sisustaa perustuu fiilikseen ja intuitioon. Ajoittain asunnon koko sisustus saattaa jopa rakentua yhden esineen ympärille. Näin kävi, kun Annika löysi kirpputorilta hyvännäköisen nahkatuolin.

– Lähdin liikkeelle siitä, että asunnon kokonaisuus sopii tuolin sävymaailmaan. Toisinaan suunnittelun lähtökohtana voi olla esimerkiksi vanha lamppu tai keittiökaapin sävy.

Viihtyisyyden ja kodikkuuden lisäksi Annikalle on tärkeää suosia paikallista työtä. Tämä näkyy paikallisten remonttifirmojen kädenjälkenä, mutta myös esimerkiksi taiteen muodossa.

– On ehdottoman tärkeää, ettei kämpissä ole vain tyhjät valkoiset seinät. Asunnoista löytyy omaa taidettani, mutta haluan antaa myös muille paikallisille taiteilijoille mahdollisuuden saada teoksensa esille.

Muutamaan vuoteen on mahtunut kaikenlaisia projekteja. Yhden laatukämpän Annika on sisustanut jopa etänä.

– Se oli hauska projekti. Sisustin omakotitalon etänä yhdessä aiemman asukkaan kanssa. Hän hoiti kaikki fyysiset asiat ja kuvasi minulle videoita paikan päältä. Olihan se hieman haastavaa, mutta kyllä kaikki onnistuu kun vain tehdään.

“Ihmiset ovat olleet positiivisesti yllättyneitä asunnoista”

Annika on sisustusprojekteissa erityisen innoissaan siitä, kuinka vapaat kädet hänellä on.

– Arvostan saamaani luottamusta avata luovuuteni laatikon. Minua ei rajoiteta juuri ollenkaan. Laatupäivystyksen porukka on mahtava.

Annika on saanut kehuja sisustamistaan kämpistä niin lääkäreiltä kuin laatutiimin porukalta.

– Ihmiset ovat olleet positiivisesti yllättyneitä asunnoista. Yleensä niiden ei odoteta olevan kovin viihtyisiä. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, että lääkäreillä on mieluisa paikka, jossa levätä vuorojen välissä. Näin he myös jaksavat paremmin työssään.

Päätyökseen Annika toimii Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla Pelitaiteen Pääkaupunki -kokonaisuuden projektipäällikkönä ja on taiteilija sekä suunnittelija omassa yrityksessään. Hänen erikoisuutensa on akustiikkataide, joka poistaa kaikua tiloista. Näitä näyttäviä teoksia voi bongata myös laatukämppien seiniltä.

– Tyylini on aika dramaattinen, mutta yksinkertainen. Haluan luoda sopivasti näyttävää taidetta, joka sopii erilaisiin tiloihin ja koteihin, Annika kiteyttää.

Annikan töihin voit tutustua hänen nettisivuillaan.

Jaa artikkeli: