Search
Close this search box.

Työterveyslääkäri Darius Balčiūnas arvostaa työn stressittömyyttä

Pitkään Laatupäivystyksellä työskennellyt Darius tykkää tehdä monipuolisesti erilaisia lääkärin töitä. Työterveydestä hän pitää sen stressittömyyden ja joustavuuden vuoksi.
Työterveyslääkäri Darius Balciunas.

Vuonna 2019 Medipulssilla aloittanutta ja sieltä rekrytoimintojen yhdistymisen myötä Laatupäivystykselle siirtynyttä Darius Balčiūnasta voidaan hyvällä syyllä pitää Laatupäivystyksen konkarilääkärinä. Hän viihtyy hommissa niin terveyskeskuksessa, päivystyksessä kuin työterveyslääkärinäkin. 

– Minulla on monipuolinen työ, joka ei koskaan kyllästytä. Vaihtelen melkein viikoittain työterveyden, terveyskeskuksen ja päivystyksen välillä, Darius kertoo.

“Työterveydessä voi rauhassa miettiä, miten toimia“

Erityisesti Darius iloitsee työskentelystä työterveydessä, joka mahdollistaa suhteellisen stressittömän päivätyön ja joustavan etätyöskentelyn. 

– Työterveydessä voi rauhassa miettiä, mitä tehdä ja miten toimia. Potilaat ovat nuoria työikäisiä, joilla ei ole vakavia sairauksia. Työssä voi myös helposti konsultoida muita lääkäreitä.

Esimerkiksi päivystystyöhön verrattuna ero on suuri. Työterveydessä ratkaisuja ei tarvitse keksiä nopeasti, sillä potilas voi hyvin odottaa pari päivää. Stressiä vähentää se, että lääkärin toimenkuvaan kuuluu lähinnä potilaan arviointi.

– Työssä ei juuri ole mahdollisuutta vaikuttaa negatiivisesti potilaan terveydentilaan. Kiireelliset potilaat ohjataan muualle, joko päivystykseen tai erikoissairaanhoitoon, Darius sanoo.

Työnkuvan vuoksi myös etätyöskentely mahdollistuu. Esimerkiksi terveystarkastukset ja työkykyneuvottelut on luontevaa pitää etänä.

Toki työterkassakin on omat kiemuransa ja haasteensa. 

– Työterveydessä on paljon erilaisia sääntöjä ja lakeja. Jokaisella organisaatiolla on lisäksi omat sääntönsä. Työssä on paljon muistettavaa.

Darius hankki työterveyslääkärin pätevyyden muutama vuosi sitten ja on siitä asti tehnyt hommia työterkassa. Pätevyys vaaditaan kahden vuoden sisällä siitä, kun on aloittanut tehtävässä.

– Puolen vuoden työterveyskurssi oikeuttaa työskentelemään 20 tuntia viikossa työterveyslääkärinä. Tätä enemmän työskentelevän on oltava työterveyden erikoislääkäri.

Vaikka Darius pitääkin stressittömästä työterveystyöstä, haluaa hän vaihtelua arkeensa. Siksi hän tekee vuoroja myös päivystyksessä ja terkassa.

– Olen sydämeltäni lääkäri, joka haluaa käyttää stetoskooppia ja kuunnella sydämiä sekä keuhkoja. Haluan toisinaan saada pienen määrän stressiä. Rauhallinen elämä ei ole minua varten, hän nauraa.

“On tärkeää kouluttautua säännöllisesti ja ottaa asioista selvää”

Vuosien varrella Darius on ehtinyt myös käydä monissa koulutuksissa terästämässä taitojaan. Hän kertoo pitäneensä kaikista Laatupäivystyksen koulutuksista, mutta erityisesti ultraäänikoulutuksista.

Darius korostaa jatkuvan kouluttautumisen tärkeyttä.

– Mitä syvempi metsä, sitä enemmän puita. Eli opiskelijana luulet tietäväsi kaiken, mutta mitä enemmän teet töitä, sitä paremmin ymmärrät ettei kaikkea ole edes mahdollista tietää. Lääketiede myös kehittyy nopeasti. Tulee uusia tutkimuksia, lääkkeitä ja hoitosuosituksia. Siksi on tärkeää kouluttautua säännöllisesti ja ottaa asioista selvää.

Koulustusten lisäksi Darius on Laatupäivystyksellä pitänyt esihenkilöistä ja asioiden sujuvuudesta.

– Laatupäivystyksellä on helppoa sopia työvuorot ja aikataulut. Minun ei myöskään tarvitse odotella viikkoja, vaan saan jopa tunnissa vastaukset kysymyksiini. Pidän Slackista ja Extranetistä, josta voin helposti nähdä aikatauluni ja palkkani.

Hän mainitsee myös olevansa tyytyväinen siitä, että Laatupäivystys kasvaa.

– Näen, että tästä tulee jotain hienoa.

Jaa artikkeli: