Search
Close this search box.

Kaksi akatemialaista jakaa koke­muk­siaan: “Koskaan en ole jäänyt asioiden kanssa yksin”

Syksyllä aloittanut Juho ja loppusuoralla oleva Sadijo kertovat, millaista Laatupäivystys Akatemiassa on ollut. He jakavat kokemuksiaan koulutuksista, vahvasta seniorituesta ja yhteisöllisyydestä.
Akatemialaiset Sadijo ja Juho.

Moni meistä muistaa elävästi, miltä tuntui aloittaa ensimmäisessä kunnon työpaikassa oman alan asiantuntijana – tai kenties odotat vielä jännityksellä tuota hetkeä. Vaikka olisi viettänyt vuosia opiskellen, omaan osaamiseen luottaminen ja sen arviointi voi olla alussa haastavaa.

Tähän tarpeeseen syntyi Laatupäivystys Akatemia, joka tarjoaa nuorille lääkäreille vuoden mittaisen pehmeämmän laskun työelämään. Vahva konsultaatiotuki ja säännölliset koulutukset tuovat turvaa ja varmuutta omaan tekemiseen.

Tässä artikkelissa kaksi akatemialaista jakaa omat kokemuksensa ja valottavat Akatemian arkea.

Akatemian alkuvaiheilla – “Täällä saa aina tarvittaessa apua”

Tänä syksynä Akatemian aloittanut Juho Meltola on ollut hyvillä fiiliksillä ja odottaa tulevalta vuodelta ainakin koulutuksia, joista hän on ehtinyt jo kuulla kehuja. Hän aloitti työt Ratamon terkassa ja jatkaa sieltä muutaman kuukauden jälkeen osastolle.

– Kaverini Otso suositteli minulle Laatupäivystystä työpaikkana ja kutsui minut mukaansa Akatemiaan. Aloitimme molemmat syksyllä täällä, Juho kertoo.

Juho on ollut terkkahommissa Kouvolassa nyt pari kuukautta. Hän valmistui lääkäriksi Prahasta viime keväänä.

– Olen oppinut jo paljon käytännön asioita. Tietenkin teoreettinen pohja on opintojen ansiosta hyvä, mutta esimerkiksi ajokorttitodistuksiin opinnot eivät valmistaneet. Koronakin sattui ikävästi opintojen päälle, joten monet käytännön harjoitteet jäivät opinnoissa vähemmälle.

Ratamon Juho on kokenut viihtyisäksi ja mukavaksi paikaksi työskennellä. Potilasmääräkin on juuri sopiva.

– Rakennus on uusi, joten siellä on hyvät puitteet työskentelylle. Kaikista tärkein juttu on kuitenkin työkaverit, jotka ovat tosi mukavia. On hienoa, että Ratamossa on koko ajan muita lääkäreitä lähellä. Täällä saa aina tarvittaessa apua. Koskaan ei ole ollut sellainen olo, että olisin jäänyt jonkin asian kanssa yksin.

Juho on tietysti viettänyt Kouvolassa paljon aikaa ystävänsä Otson kanssa. Muiden akatemialaisten kanssa he käyvät yhdessä syömässä ja viettivät alkusyksystä myös leffailtaa Laatupäivystyksen Olkkarissa.

Antti Mauno kutsui porukan Olkkariin viettämään aikaa yhdessä. Se oli oikein mukava kokemus. Katsottiin leffa, tilattiin ruokaa ja höpistiin niitä näitä. Meillä on suunnitteilla myös mennä pelaamaan bilistä Olkkariin.

Laatupäivystyksen Kouvolan koulutustila Olkkari.
Laatupäivystyksen oma Olkkari Kouvolassa.

Juuri Akatemian yhteisöllisyydestä Juho on pitänyt kovasti.

– Olen tehnyt aiemmin paljon töitä eri firmoissa ja työpaikat on olleet hyviä, mutta täällä on kyllä ollut paras yhteisöllisyys. Olen löytänyt oman henkistä porukkaa.

Toinen Juhon kehuma seikka on Laatukämppä. Hän on Turusta kotoisin, eikä ollut käynyt Kouvolassa aiemmin ollenkaan.

– Asun mukavassa remontoidussa yksiössä keskustan lähellä. Sieltä löytyy kaikki siististä keittiöstä telkkariin ja nojatuoliin. Kämpässä käy kerran viikossa siivooja, joka kävi nopeasti vaihtamassa palaneen lampunkin. Kämppäasioista ei ole tarvinnut stressata ollenkaan.

Kouvolakin on ollut mukava yllätys.

– Kouvolallahan on jonkinlainen meemimaine, enkä oikein tiennyt mitä odottaa. Prahassa keskustan ulkopuolella on aikamoista betoniblokkia, jollaista odotin täälläkin olevan. Yllättävän vähän sitä kuitenkin on.

Vaikka Juho on ollut Akatemiassa vasta vähän aikaa, kokee hän jo saaneensa sieltä hyödyllisiä oppeja.

– Koen parantuneeni kaikilla osa-alueilla, joilla olen työskennellyt. Opiskelijana oppii teoriassa miten asiat tehdään, mutta käytännön toteutus on eri asia. Nyt olen saanut tatsia hommiin ja paljon arvokasta tietoa. Kortisonipistoshoidot, polven tyhjennys ja silmän ultraääni ovat tulleet tutuiksi.

Mikä sitten on ollut tähän mennessä parasta Akatemiassa?

– Yhteisöllisyyden ja hyvien tyyppien lisäksi se tunne, että pärjään. Kun aamulla herään, on sellainen olo, että päivä tulee menemään oikein hyvin. Yllättävän stressivapaasti on tämä alku mennyt.

Akatemian loppusuoralla – “Olen saanut koulutuksista tosi paljon irti”

Juholla matka on vasta aluillaan, mutta Sadijo Ali Elmillä se on jo loppusuoralla.

Ensimmäisessä joukossa aloittanut Sadijo on ehtinyt käydä Akatemiaa jo lähes vuoden ajan. Romanian Iașissa lääkiksessä opiskellut Sadijo jännitti töiden aloittamista vastavalmistuneena lääkärinä, joten hän koki Akatemian erinomaiseksi vaihtoehdoksi aloittaa työt.

– Valmistuin viime syksynä, enkä vielä tiennyt mitä halusin tehdä. Vastavalmistuneena olin vielä tosi epävarma ja halusin kunnon seniorituen, Sadijo kertoo.

Hän aloitti matkansa osastolta ja on syksyllä jatkanut töitä terkassa.

– Osastojakson alussa koin tarvitsevani tukea enemmän. On ollut tosi hyödyllistä saada senioritukea paikan päällä ja suoraa palautetta heiltä.

Ulkomaiden lääkiksissä toki opetellaan samoja asioita kuin Suomessa, mutta erojakin on. Siksi Sadijo onkin kokenut Akatemian hyödylliseksi.

– Sosiaalisen puolen lääketiede jää vähemmälle. Esimerkiksi lausunnot, tekstien tekeminen ja tietotekniikka on erilaista.

Sadijo koulutuksessa Olkkarissa.

Sadijo (vas.) koulutuksessa Olkkarissa.

Vaikka Sadijo on käynyt pidemmissäkin koulutuksissa, on hän kokenut akatemialaisten omat pienet torstaikoulutukset kaikkein hyödyllisimmiksi.

– Akatemian alussa vastuulääkäri Yahya järkkäsi meille töiden jälkeen pieniä koulutuksia meidän toivomista ajankohtaisista aiheista. Kertasimme esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa ja eteisvärinää.

Minikoulutusten lisäksi Sadijo on käynyt kaikille Laatupäivystyksen lääkäreille avoimissa ultraääni-, hoitoelvytys- ja hyvien konsultaatiokäytänteiden koulutuksissa.

– Olen saanut koulutuksista irti tosi paljon. Olen oppinut niistä tärkeitä käytännön asioita. Ryhmät on olleet pieniä, joten kouluttajilta on myös päässyt kysymään kysymyksiä.

Sadijo ei harmikseen päässyt mukaan Juhon mainitsemaan leffailtaan Olkkariin, mutta odottaa kovasti tulevia vapaa-ajan tapaamisia.

– Olemme akatemialaisten kanssa tehneet tiiviisti töitä yhdessä. Heistä on kehittynyt hyviä kollegoita.

Kouvolassa Sadijo asuu Laatukämpässä kokeneemman kollegan kanssa. Hän kertoo viihtyneensä kämpässä.

– Valmis kämppä helpotti sopeutumista ja muuttoa uuteen paikkaan. Viikonloput vietän Helsingissä, ja junalla pääsee liikkumaan tosi kätevästi Kouvolaan.

Kaiken kaikkiaan Sadijo kokee saaneensa Akatemiasta paljon. Lääketieteen osaaminen on vahvistunut ja itsenäiseen työskentelyyn on tullut varmuutta.

– Loppuajalta odotan mahdollisia päivystysvuoroja. Minua kiinnostaisi oppia enemmän myös päihdepotilaista, hän pohtii.

Loppuun Sadijolla on vielä sanottavaa.

– Haluan kiittää vastuulääkäreitämme heidän ajastaan. Akatemia on ihan mahtava varsinkin ulkomailla opiskelleille. Kiitos, että olette ottaneet tästä koppia!

Laatupäivystys Akatemiaan avautui syksyllä 2023 jatkuva haku, joten aloitus on sen myötä entistä joustavampaa. Voit helposti sovittaa aloituksen omaan valmistumiseesi ja elämäntilanteeseesi sopivaksi. Lisätiedot Akatemiasta löydät täältä.

Jaa artikkeli: