Vastuulääkäri Antero Lahti viihtyy Porissa – “Meillä on mahdollisuus kehittää päivystyksen toimintaa, kun emme vain tuota sinne yhtä lääkärivuoroa silloin tällöin”

Pitkäaikainen laatupäivystäjä Antero Lahti on toiminut Porissa vastuulääkärinä pian jo kaksi vuotta. Hän pitää työtään antoisana ja nauttii perheellisenä pysyvyydestä.
Päivystyslääkäri Antero Lahti työssään.

Lääkäri Antero Lahti viihtyi Kouvolassa päivystyshommissa pitkään, mutta vajaa pari vuotta sitten oli aika jollekin uudelle. Hän siirtyi Poriin Satasairaalan päivystykseen ja sai siellä lisävastuuta vastuulääkärinä.

Antero on yksi pisimpään Laatupäivystyksellä työskennelleistä lääkäreistä: yhteinen tarina alkaa jo vuonna 2020 Pohjois-Kymen sairaalasta, josta sittemmin tuli Ratamokeskus.

“Triage-lääkärin avulla potilas voi säästyä neljän tunnin odottamiselta”

Laatupäivystys aloitti toiminnan Porin Satasairaalan yhteispäivystyksen YLE-puolella syksyllä 2022. Sitä ennen päivystyksessä oli monta eri toimijaa.

Yhteen lääkäritoimittajaan siirtyminen oli Anteron mielestä yksi isoimmista muutoksista päivystyksessä.

– Uskoisin, että ylilääkärin on helpompi keskustella useamman toimijan sijaan vain yhden kanssa. Lisäksi meillä on mahdollisuus kehittää päivystyksen toimintaa, kun emme vain tuota sinne yhtä lääkärivuoroa silloin tällöin.

Laatupäivystys panostaa vähäiseen lääkärien vaihtuvuuteen, sillä se vaikuttaa merkittävästi työn laatuun ja tehoon. Lääkärit palkataan mieluiten vähintään muutaman kuukauden työjaksoille.

Lääkäririnki Porissa onkin melko pieni ja tiivis. Parhaimmillaan 20 lääkäriä tekee 80% kaikista vuoroista.

Miten siinä on onnistuttu?

– Se on monen tekijän summa. Käytännön järjestelyt kuten asunnot on saatu toimimaan, palkkaus on riittävän houkutteleva ja koulutukset innostavat ihmisiä pysymään mukana, Antero kertoo.

Päivystävät lääkärit työssään päivystyksessä.

Antero ja Laatupäivystyksen päivystystoiminnan vastuulääkäri Antti Mauno Satasairaalassa.

– Lisäksi Satasairaalan YLE-päivystys on selvästi saatu toimimaan. Työ ei siksi ole kohtuuttoman kuormittavaa.

Yksi päivystyksessä tehty merkittävä muutos on myös triage-lääkärin käyttöönotto. Kyseisen lääkärin tehtävänä on tukea hoidon tarpeen arviointia tekeviä hoitajia.

– Triage-lääkärin avulla potilas voi säästyä neljän tunnin odottamiselta, sillä lääkäri voi auttaa nopeasti hoidettavia potilaita saman tien. Jos taas potilas jää päivystykseen, triage-lääkäri pohtii mitä tutkimuksia tullaan tarvitsemaan, jotta tälle saadaan oikea diagnoosi. Kaikki tapahtuu nopeammin.

“Tykkään siitä, että työssä on pysyvyyttä”

Kokeneena päivystyslääkärinä Antero tekee paljon triage-vuoroja. Vastuulääkärinä hän lisäksi osallistuu kuukausipalavereihin ja on yhteydessä ylilääkäriin. Hän myös varmistaa, että Laatupäivystyksen lääkärit ovat perehtyneitä kaikkiin ohjeistuksiin.

– Vastuulääkärin työ on antoisaa. Palavereissa on kiva olla mukana, sillä niissä oppii ymmärtämään asioita tavalla, joihin ei rivityöntekijänä yleensä perehdy.

Anterolle on myös sopinut hyvin yhteen työpisteeseen keskittyminen. Perheellisenä hän ei mielellään ajele jatkuvasti ympäri Suomea työskentelemässä.

– Kahden lapsen ja vaimon kanssa tykkään siitä, että työssä on pysyvyyttä. Työpäiväni ovat suht koht samoja, eikä minulla juuri ole yövuoroja.

Hän onkin alusta saakka kokenut, että Laatupäivystyksellä asiat voidaan järjestää joustavasti monella tavalla.

– Lomat ovat järjestyneet silloin kun olen toivonut ja työvuoroja on saanut aina halutessaan enemmän tai vähemmän.

Päivystyslääkäri Antero Lahti Satasairaalan edessä.

Antero Satasairaalan edustalla.

“Ei taida olla toista firmaa, joka olisi panostanut koulutuksiin yhtä paljon”

Kliinisen työn lisäksi Antero toimii Laatupäivystyksellä myös kouluttajana.

– En ajatellut että olisin mikään kouluttaja, kun Johannes pyysi minua mukaan. Se on ollut toki haastavaa, mutta on tosi hienoa että lähdin mukaan, sillä olen saanut siitä paljon.

Kouluttajaporukkaan kuuluminen on Anteron mukaan myös lisännyt työn yhteisöllisyyttä.

– Yhteisöllisyyden luominen on meillä aika haastavaa, kun ihmiset asuvat eri puolilla ja tulevat eri aikaan töihin. Haasteet huomioon ottaen Laatupäivystys on kuitenkin onnistunut siinä hyvin.

– Erityisesti Kouvolassa on tosi kivasti onnistunut se, että hoitajat tuntuvat olevan samaa yhteisöä laatupäivystäjien ja muiden lääkärien kanssa.

Kouluttamisen lisäksi Antero on toki käynyt itsekin paljon koulutuksissa.

– En usko että olisin käynyt niin monessa koulutuksessa ilman Laatupäivystystä. Ei taida olla toista firmaa, joka olisi panostanut koulutuksiin yhtä paljon.

Koulutusten lisäksi Antero huolehtii ammatillisesta kasvustaan perehtymällä lääketieteellisiin oppikirjoihin ja ottamalla potilaskeissejä ylös.

– Jos en ihan hahmota potilaan tilannetta, otan ongelman itselleni ylös ja perehdyn siihen myöhemmin.

Toistaiseksi Antero kokee olevansa tyytyväinen nykytilanteeseensa, eikä vielä tavoittele seuraavaa askelta. Jossain vaiheessa hän haluaa kuitenkin erikoistua – luultavasti akuuttilääketieteeseen.

– Minulla ei ole koskaan ollut kirkkaana mielessä mitä haluan tehdä, mutta ilman muuta osaan eniten akuuttilääketiedettä. Jos ryhtyisin vaikka silmälääkäriksi, kokemukseni päivystyksissä menisi aika lailla hukkaan, hän pohtii.

Jaa artikkeli: