Search
Close this search box.

Saumatonta yhteistyötä Vaasan päivystyksessä: “Olemme yhdessä kehittäneet triage-lääkärin mallin”

Laatupäivystys lähti tukemaan Vaasan päivystystä tammikuussa 2024. Yhteistyö on siitä lähtien ollut sujuvaa ja kaikki osapuolet ovat olleet tyytyväisiä. Vastuulääkärinä toimiva Fredrik Ahlström iloitsee päivystyksen hyvästä porukasta.
Vaasan vastuulääkäri Fredrik Ahlström.

On kulunut reilu puoli vuotta siitä, kun Laatupäivystys lähti lääkäreineen tukemaan Vaasan päivystyksen toimintaa. Kaikki Vaasan keskussairaalan yleislääketieteen päivystyksen lääkärityövoima on siitä saakka tullut Laatupäivystykseltä.

Parin vuoden ajan Laatupäivystyksellä lääkärinä sekä nykyisin myös kouluttajana työskentelevä Fredrik Ahlström otti innoissaan lisävastuuta ja lähti Vaasaan vastuulääkäriksi. Hän kertoo hommien lähteneen rullaamaan hyvin.

– On ollut erittäin mukava huomata, miten vastaanottavainen päivystyksen muu henkilökunta, hoitajat ja erikoisalojen lääkärit sekä myös paikallinen johto on ollut.

Yhteistyö on Vaasassa ollut Fredrikin mukaan hyvin hedelmällistä. Hän on työssään nauttinut nimenomaan kehitystyöstä yhdessä johdon kanssa.

– Erityisen isot kiitokset ansaitsee kyllä päivystyksen oma ylilääkäri ja osastonhoitaja. He ovat olleet uskomattoman hyviä kumppaneita, joiden kanssa voi keskustella pienistä ja isoista asioista myös virallisten kokousten ulkopuolella.

Myös päivystyksen ylilääkäri Teemu Pöytäkangas kertoo yhteistyön sujuneen mallikkaasti.

– Keskusteluyhteys Laatupäivystyksen kanssa on ollut moitteetonta ja tämä on taannut sujuvan yhteistyön. Kuukausittaiset yhteistyöpalaverit takaavat sen, että mahdollisiin ongelmakohtiin puututaan puolin ja toisin.

Sujuva yhteistyö näkyy päivystyksessä myös potilaiden läpimenoajoissa. Huhti- ja toukokuun 2024 läpimenoajat parantuivat vuoden takaiseen 32 prosentilla.

– Olemme yhdessä kehittäneet muun muassa triage-lääkärin mallin, joka on nopeuttanut toimintaa, Fredrik kertoo.

“Näin pystymme ottamaan hommat haltuun kokonaisvaltaisesti”

Kokonaisuus toimii ja kantaa hedelmää, kun samat lääkärit pysyvät talossa kuukaudesta toiseen, eikä heitä vain lähetetä tekemään yksittäisiä vuoroja.

– Meillä on suhteellisen pieni lääkäriporukka, joka pitkälti huolehtii päivystyksestä. Se on toimiva ratkaisu, sillä pystymme näin ottamaan hommat haltuun kokonaisvaltaisesti, Fredrik kertoo.

Kuten muillakin työpaikoilla, on päivystyksessäkin helpompi puhaltaa yhteen hiileen, kun sekä kollegat että talon tavat ovat tuttuja.

– Tällöin kun seuraava kollega tulee vuoroon, on erityinen motivaatio siihen, että listat ovat kunnossa ja kaverin on mukava jatkaa hommia. Lääkärimme myös tukevat toisiaan niin käytännön asioissa kuin kliinisissä kysymyksissä.

Lääkärit Antti Hanhilahti ja Fredrik Ahlström.

Akuuttilääketieteen erikoislääkäri Antti Hanhilahti ja Fredrik sairaalan taukotilassa.

Fredrik toteaa, että palikat ovat asettautuneet paikoilleen mukavasti.

– Siitä kuuluu iso kiitos jokaiselle meidän lääkäreistä. He ovat antaumuksella tehneet töitään ja kantaneet Laatupäivystyksen tyyliä mallikkaasti.

Laatupäivystyksellä on Vaasassa joukko erilaisia lääkäreitä, joita yhdistää innostus päivystystyötä kohtaan.

– Meillä on jonkin verran päivystystyötä tehneitä lääketieteen opiskelijoita, vastavalmistuneita, paljon päivystäneitä kuin myös akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä. Mukaan mahtuu monenlainen.

Lääkäreiden on helppo tulla Vaasaan kauempaakin, kun Laatupäivystyksen puolesta järjestyy laadukas majoitus. Lisäksi pitkät työvuorot sopivat mainiosti reissutyötä tekeville.

Osaa lääkäreistä jännitti alkuun osittainen ruotsin kielellä työskentely, mutta Fredrik on huomannut, että kommunikointi sujuu heiltä hienosti. Käytännön työn kautta tarvittu oppimäärä on omaksuttu nopeasti.

– Olemme järkänneet oppimateriaalia sekä tutorointia ruotsin kielestä halukkaille. Oppitunneilla on käyty läpi esimerkiksi kuvitteellisia potilastapauksia ja terminologiaa ruotsiksi.

Omien työvuorojen jälkeen Fredrikillä on tapana haahuilla sairaalan käytävillä tunnustelemassa lääkäreiltä fiiliksiä. Suomalaiseen tapaan vastaus on usein “ei tässä mitään kummoisempaa.”

– Näkisin että porukka pitää työtä mielekkäänä, sillä valtaosa haluaa jatkaa alun perin puoleksi vuodeksi sovittuja työjaksojaan pidemmällekin, Fredrik hymyilee.

“Me tykätään Vaasasta ja Vaasa tykkää meistä”

Ensimmäisen puolen vuoden aikana Vaasan päivystys on tullut tutuksi ja peruskuviot on saatu toimimaan. Jatkossa yhteistyötä halutaan syventää kouluttamalla Laatupäivystyksen lääkäreiden lisäksi myös päivystyksen hoitajia.

– Uusi vivahde kuvioihin on myös kesäkandit, joita tulee muutama kokenut jo tänä kesänä.

Jatkon kannalta Fredrik pitää ensiarvoisen tärkeänä sitä, että hyväksi koetuista toimintatavoista pidetään kiinni, mutta ei kuitenkaan tyydytä siihen missä nyt ollaan. On hyvä säännöllisesti arvioida, missä ollaan ja mitä voisi kehittää.

Lopuksi Fredrik haluaa vielä välittää kiitokset Vaasaan.

– Haluan omalta osaltani kiittää Vaasan päivystyksen koko henkilökuntaa tähänastisesta yhteistyöstä. Jatketaan tästä ja kehitetään hommaa vieläkin eteenpäin.

– Taisin lausahtaa joskus tammikuussa vastuulääkäri Antti Maunolle, että me tykätään Vaasasta ja Vaasa tykkää meistä. Uskoisin tämän vieläkin pitävän paikkansa, Fredrik iloitsee.

Jaa artikkeli: