Search
Close this search box.

Pitkäaikainen laatupäivystäjä Aapo Laiho haluaa osallistua kaikkiin koulutuksiin – “Koulutukset tuovat varmuutta tekemiseen”

Ensimmäisenä laatupäivystäjä-tiiliskiven saanut Aapo Laiho on innokas kouluttautuja, joka on pikkuhiljaa siirtynyt itsekin kouluttajaksi. Hän on käynyt molemmilla Emergency Medicine Campeilla ja hyödyntää viikoittain UÄ-koulutuksissa oppimiaan taitoja.

Laatupäivystyksellä pitkään työskennellyt lääkäri Aapo Laiho viihtyy Kouvolan Ratamon päivystyksessä ja arvostaa työssään joustavuutta sekä mahdollisuutta kouluttautua.

– Laatupäivystys on tarjonnut minulle ehdottomasti parhaan vapauden suunnitella työajat ja kehittyä kaikissa taidoissa, hän kertoo.

Aapolla on innokkaana kehittyjänä halu osallistujia kaikkiin mahdollisiin koulutuksiin. Siksi hän lupautuukin koulutuksiin jo ennen kuin edes tietää niiden tarkempaa sisältöä.

– Kun Johannes Kärkkäinen ehdottaa minulle jotain koulutusta, vastaan aina ensimmäisenä kyllä, ja sitten vasta kysyn koulutuksen sisältöä, hän naurahtaa.

“Kun on koulutuksessa päässyt kokeilemaan jotain, madaltaa se kynnystä kokeilla sitä myös työssä”

Aapo on todennut kaikkien koulutusten vievän aina jollain tavalla eteenpäin.

– Koulutukset tuovat kokeilun ja toistojen kautta varmuutta tekemiseen.

Erityisen käytännöllisiksi hän on kokenut Laatupäivystyksen tarjoamat ultraäänikoulutukset.

– Jos en nyt ihan päivittäin, niin ainakin viikoittain hyödynnän UÄ-koulutuksissa opittuja taitoja. Kun on koulutuksessa päässyt kokeilemaan jotain, madaltaa se kynnystä kokeilla sitä myös työssä.

Aapo on tietysti osallistunut myös molemmille Emergency Medicine Campeille. Hän pitää siitä, miten tapahtumissa saa kuvan koko hoitoketjusta.

– Olen tapahtumissa oppinut, mitä kentällä tapahtuu. Huomasin myös omat rajoitteeni sen suhteen, kuinka vähän osaan toimia kun mennään puhtaasti ensihoidon alueelle. Lääkäri on kotonaan sairaalasängyn ympärillä, mutta maastossa ensihoito on todella paljon näppärämpi.

Aapo Pyhä EMC:llä helmikuussa 2023.

Aapo nostaa tapahtumista esiin myös käytännönläheisyyden ja aidosti haastavat potilastapaukset.

– Koko koulutusorganisaatio on huikean hyvä. Olen kokenut erinomaiseksi yhteiset palautekeskustelut, joissa pääsee purkamaan ja jakamaan ajatuksia tapauksista. Nyt kun olen nähnyt molemmat EMC:t oppijana, toivon tulevina vuosina pääseväni mukaan myös jonkinlaisissa koulutustehtävissä.

Tapahtumat ovat myös loistavia tilaisuuksia verkostoitua.

– Emergency Medicine Campeilla olen tavannut samanhenkisiä ihmisiä ympäri Suomen. Tapahtumiin hakeutuvat aktiivisimmat ihmiset, joiden kanssa pääsee todennäköisesti tulevaisuudessakin tekemään yhteistyötä.

Verkostoitumaan Aapo pääsi myös EUSEM-konferenssiin Laatupäivystyksen porukan kanssa viime syksynä.

– EUSEM oli huomattavasti teoreettisempi pläjäys, mutta verkostoitumisen kannalta tosi mielenkiintoinen. Mukana oli paljon porukkaa Laatupäivystykseltä, ja olemme päässeet reissun jälkeenkin keskustelemaan uusista opeista. Pikkuhiljaa opit ovat vakiintuneet käytäntöön.

“Minulla ei Saksassa ollut koskaan yhtä hauskaa kuin Laatupäivystyksellä”

Aapo on ollut mukana toiminnassa Laatupäivystyksen alkuajoista saakka, mutta välissä hän työskenteli jonkin aikaa Saksassa. Hänen mieleenpainunein muistonsa sijoittuu juuri alkuaikoihin.

– Työskentelin intensiivisen koronakesän Suomessa. Kun lähdin Saksaan, Johannes järjesti minulle läksiäisjuhlat Kouvolassa. Samalla sain ensimmäisenä laatupäivystäjä-tiiliskiven. Minulle se on korkein tunnustus, jonka olen työstäni saanut.

Aapo sai laatupäivystäjä-tiiliskiven tunnustuksena hyvästä työstään. Tiiliskiviä on kautta historian jaettu kolme.

Aapo sai laatupäivystäjä-tiiliskiven tunnustuksena hyvästä työstään. Tiiliskiviä on kautta historian jaettu kolme.

Aapo työskenteli Saksassa ortopedialla, mutta palasi Suomeen parin vuoden jälkeen.

– Oli kiva palata takaisin. Minulla ei Saksassa ollut koskaan yhtä hauskaa kuin Laatupäivystyksellä.

Saksassa ollessaankin Aapo pysyi mukana meiningissä. Hän muun muassa osallistui etänä Laatupäivystyksen järjestämään Sairaalamäki24-tapahtumaan, jossa kerätään pottia hyväntekeväisyyteen mäkinousuilla.

– Kiipesin Saksassa 2200 metriin etäosallistujana. Suomessa olen pienemmällä mäellä tehnyt intensiivisiä rykäisyjä reilun tunnin ajan.

Seuraava Sairaalamäki24 on jo aivan kulman takana, ja Aapo on tietysti jälleen mukana.

– Tapahtuma on hyvä tapa saada kaikki mukaan liikkumaan. On myös kiva nähdä porukkaa muutenkin kuin työvaatteissa.

Aapo vuonna 2022 Sairaalamäessä. Tuolloin tapahtuma järjestettiin Kuusankoskella, mutta nyt mäkeä noustaan Palomäen portaissa Kouvolan keskustassa.

Tältä vuodelta Aapo odottaa tapahtumaan uutta kulmaa. Ensimmäistä kertaa tempauksen yhteydessä järjestetään myös koulutustapahtuma Emergency Medicine Camp 24.

– Luulen, että Sairaalamäkeen tulee tänä vuonna enemmän väkeä kiipeämään, kun tapahtuma on siirtynyt keskeisemmälle paikalle Kouvolan hyppyrimäkeen. Odotan myös innolla, mitä koulutuksiin keksitään. Osassa olen itsekin mukana kouluttajana, hän vinkkaa.

Sairaalamäki24 järjestettiin 26.5.–27.5.2023. Lisätietoja löydät tapahtuman nettisivuilta.

Jaa artikkeli: