Yleislääkäri Suvi Björn-Antila nauttii neuvolatyöstä – “Haasteet tekevät työstä merkityksellistä”

Yleislääketieteen erikoislääkäri Suvi työskentelee raskaus- ja ehkäisyneuvolassa ja kouluttaa nuorempia lääkäreitä. Hän kertoo äitiysneuvolatyön muuttuneen haastavammaksi vuosien varrella.
Yleislääkäri Suvi Björn-Antila

Laatupäivystyksen tuorein kouluttajalääkäri, pitkän linjan yleislääketieteen erikoislääkäri Suvi Björn-Antila pitää sydämen asianaan naisten terveyttä. Hän on uransa alusta saakka ollut innostunut neuvolatyöstä.

– Sain ensimmäisen lapseni lääkisopiskelujen aikana. Meillä oli naistentautien kurssi ja gynekologian opettaja pyysi minua kertomaan sadalle opiskelukaverilleni auditoriossa omasta synnytyksestäni. Silloin sytyin asiasta.

Nyt Suvi tekee Laatupäivystyksellä kehitystyön lisäksi hommia äitiys- ja ehkäisyneuvolassa. Pian hän alkaa myös kouluttaa nuorempia lääkäreitä alansa aiheista Laatupäivystys Akatemiassa. Suvi kertoo pitävänsä työnsä monipuolisuudesta ja työskentelystä eri toimipisteissä.

“Koen tällä hetkellä tekeväni juuri sitä mitä haluan”

Kliinisessä työssään Suvi tapaa raskaana olevia naisia ja perheitä tai auttaa naisia raskauden ehkäisyssä. Hän keskustelee, kuuntelee ja tutkii.

– Käymme äitiysneuvolan vastaanotolla läpi erilaisia riskitekijöitä ja mahdollista synnytyspelkoa. Mietimme tarvetta jatkotutkimukselle tai keskusteluavulle. Ehkäisyneuvolassa työ painottuu ehkäisykeinojen pohtimiseen sekä erilaisiin toimenpiteisiin, kuten kierukoiden ja kapseleiden poistoon ja vaihtoon, hän kertoo.

Suvin alkuperäinen suunnitelma oli erikoistua gynekologiaan, mutta sitten hän yhdistikin yleislääkärin työhön kiinnostuksensa naistentauteihin.

– Koen tällä hetkellä tekeväni juuri sitä mitä haluan: monipuolista työtä nimenomaan naisten terveyden parissa. Autan ja annan tietoa naisille ja tytöille niin seksuaaliterveydestä kuin raskauden erilaisista oireista ja vaiheista. Tieto usein rauhoittaa heitä.

Parhaimmaksi asiaksi työssään Suvi kokee luottamuksellisen ilmapiirin luomisen. Hän on hyvä kuuntelija. Toisinaan potilaat jopa sanovat, etteivät he ole koskaan aiemmin uskaltaneet puhua tietystä asiasta kenellekään. Tällöin Suvi kokee onnistuneensa.

Miten hän oikein onnistuu tässä?

– Yritän aina rauhoittaa tunnelman, vaikka meillä olisikin vain vähän aikaa. Keskityn vastaanotolla olevaan potilaaseen muun muassa katsekontaktin avulla. Sanoitan myös ääneen, että kaikki vastaanotolla käsitelty on luottamuksellista. Lopuksi kysyn vielä erikseen, haluaako potilas nostaa jotain muuta esiin.

Suvi pitää myös niistä hetkistä, kun hän pääsee ultraäänellä varmistamaan, että raskaus on sujunut hyvin.

– Näissä hetkissä pääsen olemaan onnellinen yhdessä vanhempien kanssa.

“Äitiysneuvola on muuttunut haastavammaksi vuosien varrella”

Suvilla on neuvolatöitä takanaan jo lähes 20 vuotta. Sen perusteella hän arvioi, että kyseisessä työssä on tärkeää asiakkaan kunnioitus sekä keskustelu- ja kuuntelutaidot. Myös tietotaitojen merkitys on korostunut hänen uransa aikana.

– Äitiysneuvola on Suomessa muuttunut haastavammaksi vuosien varrella, kun odottavat äidit ovat huomattavasti aiempaa iäkkäämpiä. Yli nelikymppisiäkin ensisynnyttäjiä on paljon. Heillä on takana hoitoja ja paljon huolia sekä riskitekijöitä.

Vanhemmilla synnyttäjillä on monesti jo valmiiksi todettu esimerkiksi verenpainetauti, diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Sairaudet lisäävät riskejä sekä äidille että vauvalle ja vaikuttavat raskauden seurantaan. Myös raskausdiabetes ja raskauden ajan verenpainelääkitykset ovat lisääntyneet.

– Riskitekijöiden ilmaantumista tulee seurata erityisen tarkkaan ja äidit tulee tarvittaessa  lähettää herkästi erikoissairaanhoidon arvioihin.

Suvi on huomannut muutoksen omassa käytännön työssään.

– Urani alkuvaiheessa työ oli tietyllä tavalla yksinkertaisempaa. Odottavat äidit olivat useammin perusterveitä ja nuoria, eikä heillä ollut lääkityksiä tai raskausdiabetesta. Riskit olivat siis matalampia ja raskaudet sujuivat helpommin.

Äitiysneuvolassa työskentely vaatii siis perehtyneisyyttä ja kiinnostuneisuutta alaa kohtaan. Kuten lääkärin uralla yleensäkin, tietoja ja taitoja on säännöllisesti päivitettävä asioiden ollessa jatkuvassa muutoksessa.

– Äidit ovat nykyään myös hyvin valveutuneita. He tietävät paljon ja ottavat asioista itse selvää.

Myös monikulttuurisuus tuo työhön omanlaisensa haasteen. Seksuaali- ja raskauskäsitykset voivat erota siitä, mihin Suomessa kasvaneet ovat voineet tottua.

– Halusin oppia ymmärtämään paremmin erilaisista taustoista tulevia naisia, joten kävin Väestöliiton vuoden mittaisen seksuaalineuvojan tutkinnon. Nyt koen voivani monipuolisemmin auttaa heitä, Suvi sanoo.

“Työtäni ohjaa välittäminen ja mahdollisimman hyvä hoito”

Toisaalta juuri haasteet tekevät työstä Suville merkityksellistä. Hän ei halua työn olevan aina samanlaista tai muodostuvan liian helpoksi.

– Haluan jatkuvasti kouluttaa itseäni ja kehittää työtäni. Tykkään myös pitää koulutuksia terveydenhoitajille ja muille lääkäreille. Työtäni ohjaa välittäminen, potilaiden arvostaminen taustasta riippumatta ja mahdollisimman hyvä hoito.

Hänen tekemänsä hyvä työ on myös huomattu. 

– Sain kutsun Helsingin lääkäripäiville pitämään luennon gynekologian pre-eklampsia-sessiossa. Kaikki muut vetäjät olivat gynekologian professoreja ja dosentteja. Mietin, onko kutsu edes tullut oikealla henkilölle, hän naurahtaa.

Viime syksynä Suvi kutsuttiin myös NuoriLääkäriPäiville pitämään esitelmä äitiysneuvolan haastavista tilanteista.

– Näistä kutsuista olen ammatillisesti ylpeä, Suvi hymyilee.

Videolla Suvi kertoo enemmän seksuaalineuvojan työstä ja jakaa mieleenpainuneimman potilaskeissin uransa alusta.

Jaa artikkeli: