Search
Close this search box.

Utelias akuuttilääkäri Ville Salmensuu korostaa yhteistyön ja kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä

Akuuttilääketieteen erikoislääkäri Ville on kiinnostunut potilaiden kokonaisvaltaisemmasta kohtaamisesta. Tässä voimme hänen mielestään ottaa oppia vaihtoehtoisista hoitomuodoista.
Akuuttilääkäri Ville Salmensuu.

Tietotekniikan parissa uransa aloittanut Ville Salmensuu ehti työskennellä pari vuotta jopa Japanissa teknisenä tietoturvahenkilönä, kunnes homma ei enää tuntunut omalta. Hän tiesi haluavansa tulevaisuudessa auttaa yksittäisiä ihmisiä.

Niinpä Ville vaihtoi tietokoneet lääkärin takkiin.

Nykyisin hän on akuuttilääketieteen erikoislääkäri ja psykologian opiskelija. Häntä on ajanut eteenpäin uteliaisuus ja jatkuva oppiminen.

– Lääkärinä opiskelu ja oppiminen ei koskaan lopu. Se sopii luonteelleni, Ville kertoo.

“Jos tietty hoito ei sovi potilaalle, sitä ei kannata väkisin hänelle syöttää”

Laatupäivystyksellä Ville toimii kouluttajalääkärinä. Hän on kouluttanut esimerkiksi akuutisti sairaan potilaan tutkimista ja hoitoa, ultraääntä, konsultaatiokäytäntöjä, haastavia potilaskohtaamisia ja EKG:n tulkintaa.

Tällä hetkellä Villeä kiinnostaa pohtia, miten haastavissa tilanteissa voidaan huomioida sekä kriittisesti sairaan potilaan hätä että omaisten ja hoitohenkilökunnan tunnetila

– Haluaisin perehtyä aiheeseen syvällisemmin ja kouluttaa enemmän mieleen liittyvistä aiheista, hän kertoo.

Ville kouluttamassa nuorempia kollegoitaan hoitoelvytyksessä.

Miten Villen psykologian opinnot sitten sopivat tähän kuvioon?

– Se on muotoutumassa vielä. Toki akuuttilääkärinä tulee jatkuvasti vastaan psyyken osaamisesta hyötyviä potilaita. Jokaisessa kohtaamisessa siitä voi olla iloa.

Uusien opintojen myötä Villelle on myös kirkastunut, mikä hoidosta tekee vaikuttavaa.

– Psykoterapiassa tietty terapiamuoto ei välttämättä ole ratkaisevassa asemassa, vaan terapeutin ja hoidettavan yhteinen luottamus ja näkemys tavoitteista.

Lääkärin työssä täytyy diagnosoida ja mahdollisimman tehokkaasti näyttöön pohjautuen hoitaa sairaus tietyllä toimenpiteellä tai lääkkeillä. Valittu toimenpide ei välttämättä ole sitä, mitä potilas haluaa.

– Jos en ole valmis yhteistyöhön potilaan kanssa, ei tämä useinkaan koe saavansa hoidosta terveyshyötyä. Voimme lukea tutkimuksista tai oppia koulutuksissa vaikuttavista hoidoista, mutta jos tietty hoito ei sovikaan potilaalle, sitä ei kannata väkisin hänelle syöttää.

Ville tunnistaa, että on itse aiemmin elänyt omassa kuplassaan ja ajatellut hänen lääkärinä tietävän, mikä kullekin potilaalle sopii.

Juuri yhteistyöstä hän haluaa jatkossa ammentaa enemmän.

– Minulla on ollu tapana työskennellä ja pärjätä yksin. Haluan jatkossa hyödyntää tiimiä enemmän ja oppia siitä lisää.

“Ei se aina välttämättä ole pilleri, joka parantaa”

Kohtaamisen tavoista oppiakseen Ville on kiinnostunut myös vaihtoehtoisista hoitomuodoista.

– Minulle on tullut vastaan ihmisiä, jotka ovat olleet pettyneitä siihen, ettei heitä kohdata terveydenhuollossa. He lähtevät herkästi selvittelemään vaihtoehtoisia tapoja hoitaa itseään.

Villen mukaan voimmekin ottaa oppia vaihtoehtoisten hoitomuotojen kokonaisvaltaisemmasta kohtaamistavasta.

– Ihminen on muutakin kuin biofyysinen kone. Meissä on muitakin tasoja. Tunteita ja kehollisuutta. Esimerkiksi mielen ongelmia voidaan hoitaa liikunnalla, ympäristön muutoksella tai yhteisöllisyydellä. Ei se aina välttämättä ole pilleri, joka parantaa.

Videolla Ville kertoo, mitä lääketiede voi oppia vaihtoehtoisista hoitomuodoista.

Tämän inspiroimana Ville pyrkii potilastyössään yhä tietoisemmin rauhoittamaan tilanteen ja tekemään kohtaamisesta turvallisen.

– Tärkeintä on rauhoittaa itsensä. Vaikka joskus voikin kovasti turhauttaa, miten sama päihdepotilas on taas päivystyksessä. Jo yksi syvä sisäänhengitys ja äänekäs huokaus rauhoittavat oloa. Tällöin on helpompi kohdata potilas hänen omista lähtökohdistaan käsin.

Tällä hetkellä Ville on myös psykedeeliterapeuttikoulutuksessa oppimassa uutta. 

“Tavoittelen riittävää aikaa palautumiselle”

Innokkaalle oppijalle on toisinaan vaikeaa pitää vapaata.

– Nykyisin yritän tavoitella sitä, että minulla olisi riittävästi aikaa vapaalle ja palautumiselle. Tietty joustavuus ja tyhjyys kalenterissa on tärkeää. Olen joskus meinannut palaa loppuun tehdessä kolmea duunia yhtä aikaa, Ville varoittaa.

Hyvänä vastapainona työlle Ville pitää ystävien ja lasten kanssa ajanviettoa, mökkeilyä, vaellusta ja melontaa. Luontoarvostajana Ville on tietysti ollut mukana myös Olhava Emergency Medicine Campilla.

– Leiri oli tosi mahtava ja inspiroiva. Suomen ykkösten vetämät simulaatiokoulutukset ja liikuntasetit luonnossa ovat mainio yhdistelmä. Vastaavissa koulutuksissa ulkomailla ollaan pääasiassa luentosaleissa ja simuloidaan hotellin pihalla. EMC:llä on aika eri tunnelma.

Ville on kiitollinen siitä, että Laatupäivystys on olemassa ja löytänyt paikkansa Suomen terveydenhuollon kentällä.

– Jos tuntuu, että meidän toimintaa voisi kehittää tai nuorella lääkärillä on jotain kysyttävää, niin ottakaa ilman isoa kynnystä yhteyttä minuun tai työkavereihini Laatupäivystyksellä, Ville toivoo.

Jaa artikkeli: