Lääkäri Atte Virolainen on kulkenut Laatupäivystyksen matkassa mukana lähes alkuajoista lähtien. Hän on työskennellyt erityisesti Kouvolan ja Porin päivystyksissä.
Nyt yhteistyötä on lähdetty syventämään entisestään, sillä Laatupäivystys tukee sekä Aten koulukiertuetta että mielenterveysambulanssia. Yhdessä kehitelty mielenterveys- ja päihdeakatemia taas starttaa vuonna 2025.
– Yhteistyöhön oli helppo lähteä, koska ihmiset ja arvot ovat tuttuja. Mihinkään puolivillaiseen en lähtisikään, Atte kertoo.
Atte on vuoden päihdelääkäri vuosimallia 2023 ja hänet tunnetaan somessa Lääkäri Attena. Laatupäivystyksellä hän toimii vastaavana lääkärinä päihde- ja perustason psykiatrisissa palveluissa.
“Äärettömän palkitsevaa, kun potilaan elämässä alkaa näkyä muutosta”
Yksi Aten ja Laatupäivystyksen merkittävimmistä projekteista on mielenterveys- ja päihdeakatemia (MTP-akatemia), jonka tavoitteena on valmistaa lääkäreitä alan erityishaasteisiin.
– Nuorten päihteidenkäytöstä ja mielenterveyden häiriöistä puhutaan lääkiksessä aivan liian vähän, vaikka ne ovat työarjessa hyvin yleisiä, Atte kertoo.
Akatemiassa lääkärit saavat käytännön työkokemuksen ohella jatkuvaa koulutusta ja mentorointia. Atte toimii vastuulääkärinä ja vetää suurimman osan koulutuksista.
– Tavoitteena on, että kukaan ei joudu hyppäämään suoraan syvään päätyyn. Tarjoamme lääketieteellisten taitojen lisäksi tukea ja ohjausta potilastyöhön.
Atte korostaa erityisesti vuorovaikutustaitojen merkitystä psykiatrisessa työssä.
– Moni nuori potilas tarvitsee turvallisen lääkärisuhteen. Sen rakentaminen vie aikaa ja vaatii erityistä osaamista. Psykiatriset häiriöt voivat myös olla raskaita hoitaa, sillä prosessit ovat hitaita ja vaativat lääkäriltä kärsivällisyyttä.
Potilaiden hoitoon liittyy usein myös riittämättömyyden tunteita, joihin on tärkeää saada tukea.
– Hoito etenee pienin askelin, eikä nopeita ratkaisuja ole. Sekä lääkärin että potilaan voi olla vaikea hyväksyä tätä. Siksi Akatemiassa tarjoaa vertaistukea ja keinoja käsitellä näitä tunteita.
Atte vieraili kesällä 2024 Laatupäivystyksen Päivystyspodissa pohtimassa päihdehuoltoa.
Aten omat kokemukset tuovat syvyyttä hänen rooliinsa kouluttajana ja mentorina.
– Olen itse käynyt nämä samat tunteet läpi. Siksi tiedän, miten tärkeää on, että lääkäreillä on mahdollisuus puhua avoimesti haastavista tilanteista.
Nuorisopsykiatrialla on Aten mukaan myös huono maine. Työtä pidetään raskaana ja toivottomana.
– Se ei ole sitä. Työstä on mahdollista saada suuria onnistumisen kokemuksia, kun pystymme vaikuttamaan nuorten elämään positiivisesti. Työllä on suuri yhteiskunnallinen merkitys.
Atte nostaa esiin myös alhaisen syntyvyyden.
– Nyt kun nuoria on vähemmän kuin aikoihin, tulee meidän mielestäni pitää heistä entistä parempaa huolta.
Lue myös: Mielenterveys- ja päihdeakatemia
“Tämä on inhimillinen ja vaikuttava tapa hoitaa mielenterveysongelmia”
Viime kuukaudet Atte on puuhaillut mielenterveysambulanssin parissa. Konseptin idea on yksinkertainen: lääkäri ja psykiatrinen sairaanhoitaja menevät potilaan luo ja tarjoavat hoitoa suoraan kotona.
– Psykiatriset palvelut ovat usein ruuhkautuneita, ja päivystys ei aina ole oikea paikka hoitaa mielenterveyden häiriöitä. Ambulanssin avulla voimme tarjota apua nopeasti ja potilaslähtöisesti, Atte avaa.
Ambulanssi hälytetään tarvittaessa hätäkeskuksen kautta, esimerkiksi tilanteissa, joissa potilas on itsetuhoinen. Lääkärin mukanaolo mahdollistaa hoidon aloittamisen heti.
– Ensihoitajat eivät voi tehdä diagnoosia tai aloittaa lääkehoitoa. Mielenterveysambulanssi tarjoaa nopeamman ja tehokkaamman ratkaisun.
Jos hälytyksiä ei ole, lääkäri voi purkaa YLE-päivystyksen listaa.
Pilottihanketta valmistellaan yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa, ja tavoitteena on testata mallia rajatulla alueella.
Atte uskoo, että konsepti hyödyttää niin potilaita kuin terveydenhuoltoa laajemminkin.
– Tämä on inhimillinen ja vaikuttava tapa hoitaa mielenterveysongelmia, ja samalla se vähentää päivystysten kuormitusta.
“Nuoret eivät ole tyhmiä”
Atte käy kouluissa pitämässä maksuttomia luentoja huumausaineista ja rikollisuuden mekanismeista. Koulukiertueen tavoitteena on lisätä nuorten ymmärrystä päihteiden vaikutuksista ja tarjota tietoa riippuvuuksien ehkäisystä. Kiertueen jatko saatiin kesällä 2024 varmistumaan Laatupäivystyksen tuella.
– On helpompaa estää ihmisiä yläjuoksulla putoamasta jokeen kuin yrittää naarata heitä alajuoksulla ylös, Atte kuvailee kiertueen perusajatusta.
Kiertueella Atte lähestyy nuoria rehellisesti ja ilman pelottelua.
Jos nuorille kerrotaan, että kannabiksen kokeilu johtaa automaattisesti ongelmiin, mutta heidän tuttunsa eivät joudukaan katuojaan, ei päihdekasvatus vakuuta.
– Nuoret eivät ole tyhmiä. Kerron asiat niin kuin ne ovat ja nojaudun tutkittuun tietoon. Pelottelulla ei ole vaikutusta, jos he tietävät, ettei se pidä paikkaansa.
Päihteiden lisäksi osassa kouluja luentoihin yhdistetään Kids Save Lives -konsepti. Kyseessä on Euroopan ja Suomen Elvytysneuvostojen hanke, jonka tarkoituksena on opettaa lapsille peruselvytystaitoja.
– Elvytysopetus lisää pitkällä aikavälillä elvytystaitoisten aikuisten määrää ja kasvattaa tietoisuutta elvytyksen tärkeydestä yhteiskunnassamme.
Atte suunnittelee lopettavansa ammattimaisen somevaikuttamisen vuoden 2026 lopussa ja keskittyvänsä uusiin haasteisiin – mahdollisesti erikoistumiseen. Hän kuitenkin haluaisi nähdä lisää somelääkäreitä kentällä ja on valmis valmentamaan uusia tulokkaita.
– Olisi hienoa, jos useampi lääkäri liittyisi someremmiin ja jatkaisi vaikuttamista. Jaan mielelläni osaamistani ja opetan videoiden kuvaamista, Atte vinkkaa.