Search
Close this search box.

Kalle Kinnunen kannustaa lääkäreitä kouluttautumaan – ”Se jos jokin on vaikuttavaa terveydenhuoltoa”

Laatupäivystyksen koulutusasiantuntija Kalle Kinnunen kertoo, mikä koulutuksissa on tärkeintä ja miksi niihin kannattaa panostaa.
Kalle Kinnunen Olhava Emergency Medicine Campilla.

– Mielestäni sillä ei ole väliä, onko koulutuksemme arvosana ysi vai kymppi. Arvosana ei ole se oleellisin mittari, sillä ihmiset kuitenkin pääsääntöisesti tykkäävät koulutuksista ja oppimisesta.

Laatupäivystyksen koulutusasiantuntija Kalle Kinnunen avaa keskustelun napakasti. Hänellä on siihen kuitenkin hyvä syy.

– Arvosanaa tärkeämpää on se, millaisia muutoksia omassa tekemisessä tapahtuu koulutuksen jälkeen, Kalle avaa.

Hänellä on hyvä pointti. Onko kivassakaan koulutuksessa lopulta järkeä, jos sen opit eivät siirry käytäntöön?

“Nyt jotkin palaset ovat loksahtaneet kohdalleen”

Sairaanhoitajataustainen Kalle on kerryttänyt kokemusta niin ensihoidosta kuin leikkausosaston anestesiahoitajan hommista. Jälkimmäisessä työssä hän innostui toden teolla koulutuksista ja oli silloin mukana myös simulaatioryhmässä. 

– Nyt pyöritän Laatupäivystyksen koulutuksia yhdessä koulutusvastaava Johanna Grönroosin kanssa. Koulutukset ovat olleet jo reilu 10 vuotta isona osana työelämääni, Kalle kertoo.

Viime vuosi oli koulutustiimillä vauhdikas.

Lääkisopiskelijoita koulutettiin 43 eri koulutuksessa yhteensä noin 800. Laatupäivystyksen omassa koulutustilassa Olkkarissa pidettiin 13 koulutuspäivää, joissa oli lähemmäs 200 osallistujaa. Pidettiin Advanced Life Support -koulutuksia, viisi webinaaria ja koulutettiin kouluttajia. Puhumattakaan isommista Emergency Medicine Camp -tapahtumista.

– Ammattilaisten kouluttaminen vie resursseja ja aikaa. Terveydenhuollon kriisin keskellä kouluttaminen ja koulutuksiin osallistuminen on entistä vaikeampaa. Siitä huolimatta jo ennestään hyvät koulutuksemme ovat saaneet vielä enemmän tuulta alleen. 

Tykätyimpiä koulutuksia ovat vuodesta toiseen ne, joissa osallistujat pääsevät käyttämään käsiään. Tähän lukeutuvat työpajat ja simulaatiot. Viime vuodelta esiin nousi myös äärimmäisen hyvänä pidetty kouluttajien ammattitaito.

– Toiveena taas nousi, että ultraäänikoulutukset voisivat olla pidempiä. Osallistujienkin aika on kuitenkin rajallista, ja harva pääsee kouluttautumaan kokonaiseksi päiväksi, Kalle pohtii.

Kalle kokee viime vuoden jonkinlaiseksi vedenjakajaksi.

– Olemme pyrkineet tekemään hyvää alusta saakka, mutta nyt jotkin palaset ovat tietyllä tavalla loksahtaneet kohdalleen. Olemme tiiminä ottaneet askeleita oikeaan suuntaan.

Yksi iso kehitysaskel on ollut koulutustarjonnan selkeyttäminen sekä oman koulutuskaupan kehittäminen. Laatupäivystyksen koulutustarjonta löytyy nyt kätevästi koottuna omasta verkkokaupastaan.

Viime vuosi oli Kallelle merkittävä myös siitä syystä, että hän sai painaa Emergency Medicine Camp -tapahtumien kurssinjohtajan hatun päähänsä. Siihen liittyy myös Kallen menneen työvuoden huippuhetki.

– Viime vuoden Olhava EMC oli ensimmäinen puhtaasti yksin johtamani kurssi. Saimme aikaiseksi hienoja asioita, jotka edistävät konkreettisesti retkeilijöiden turvallisuutta alueella.

Koulutusasiantuntija Kalle Kinnunen.
Iso osa Kallen työajasta menee Emergency Medicine Camp -tapahtumien järjestämiseen.

Erityisesti syvempi yhteistyö tapahtuman eri toimijoiden välillä myös tapahtuman ulkopuolella lämmittää Kallea.

– Kaiken kukkuraksi kurssilaiset antoivat kurssista täydet pisteet ja tunnelma oli muutenkin loistava koko koulutuksen ajan.

Lukuja suurempaan arvoon Kalle nostaa kirjalliset arviot, jotka nekin olivat ylistäviä. 

– Pintapelastajista lääkäreihin ja hoitajista potilaita näytteleviin maalihenkilöihin kaikki saivat koulutustapahtumasta sen, mihin pyrimmekin. Se oli mukava kuulla.

“Se voi alkaa jo tuntua kliseeltä, mutta ei tosiaankaan ole sitä”

Mikä sitten tekee Laatupäivystyksen koulutuksista ainutlaatuisia?

– Ylipäätään se, että kuka tahansa voi päästä huippuammattilaisten vetämiin moniammatillisiin simulaatioihin joka kuukausi, on harvinaista. En tiedä muita paikkoja, missä se olisi mahdollista.

Koulutustoimintaan on myös saatu mukaan alasta niin pedagogisesti kuin ammatillisestikin tosi innostuneita henkilöitä. 

– Vahvuutenamme on, että haluamme sekä pystymme panostamaan koulutuksiin. Opetusmetodimme ovat tutkittuun tietoon pohjautuvia ja pyrimme myös dynaamisesti muuttamaan niitä.

Laatupäivystyksellä on syynsä panostaa koulutuksiin.

– Haluamme aidosti potilaille parempaa hoitoa. Se voi alkaa jo tuntua kliseeltä, mutta se ei tosiaankaan ole sitä. Mietimme sitä kaikessa toiminnassamme.

Juuri siksi Kallea ei niin kiinnosta koulutusten arvosanat. Toki oppimisen kannalta on tärkeää, että osallistuja pitää koulutuksesta, johon osallistuu.

– Tärkeintä on kuitenkin se muutos käytännössä. Se, miten potilas tulee oikeasti hoidettua paremmin. Pidän tosi tärkeänä, että koulutuksessa pidetään aina fokus siinä, miten se hyödyttää potilasta.

Koulutettujen ammattilaisten avulla kaikki voittavat. Potilasflow nopeutuu ja tiimityö paranee. Parhaimmillaan koko prosessi kehittyy.

– Jos lääkäri käy koulutuksen, joka edistää potilaan parempaa hoitoa ja auttaa häntä kehittymään kliinikkona sekä ymmärtämään prosesseja paremmin, niin koen että se jos jokin on vaikuttavaa terveydenhuoltoa. 

Kouluttaminen on toki vain yksi väline merkittävään terveydenhuoltoon, mutta tärkeä sellainen.

– Se on viime kädessä syy, miksi haluamme käyttää resursseja kouluttamiseen.

Kalle nostaa tärkeän esimerkin simulaatiokoulutustapahtuma Pyhä Emergency Medicine Campilta.

– Koronan jälkeen pohjoisessa ei ollut yhtään ensihoitajaa, jolla olisi ollut vinssausluvat kunnossa. Pyhä EMC:llä heitä saatiin koulutettua.

Vinssausharjoitus Pyhä Emergency Medicine Campilla.
Rajavartiolaitos ottaa ensihoitajan helikopterin kyytiin ja laskee tämän potilaan luo vinssillä. Näin toimitaan usein hankalissa Lapin maastoissa.

– On merkittävä hyöty potilaan hoidon ja alueen turvallisuuden kannalta, että ensihoitajat pääsevät nopeasti potilaan luo, eivätkä joudu kiertämään hidasta maareittiä.

Olhava EMC taas mahdollisti Rajavartiolaitoksen ja melontaoppaiden yhteisen vinssausharjoituksen.

– Kuulin, että he olivat jälkikäteen sopineet vielä erillisen harjoituksen myöhemmälle ajankohdalle. Retkeilijöiden turvallisuutta on saatu aidosti parannettua, Kalle iloitsee.

“Onhan se aina jännittävää, kun tehdään jotain uutta”

Paljon on takana, mutta sitäkin enemmän on edessä.

Jo tuttujen koulutusten ja tapahtumien lisäksi tänä vuonna tehdään jotain uuttakin. Emergency Medicine Camp laajenee Hankoon, jossa akuutisti sairaan potilaan hoitamista pääsee harjoittelemaan muun muassa veneturma- ja laitesukellusonnettomuudessa.

– Odotan Hanko EMC:tä tosi paljon. Onhan se aina jännittävää, kun tehdään jotain uutta.

Tulevaisuudelta Kalle odottaa myös toiminnan kehittämistä entisestään. Mielessä on ainakin koulutusten vaikuttavuuden mittaus.

– Vaikuttavuuden mittaus on mielestäni seuraava selkeä steppi. Pidän tietoa erittäin tärkeänä, Kalle sanoo.

Laatupäivystyksen kaikille avoimet koulutukset löydät koulutuskaupastamme. Omille työntekijöillemme koulutukset ovat maksuttomia.

Jaa artikkeli: