Search
Close this search box.

Erikois­lääkäri Ville Palojärvi haluaisi koulutuksista käytännönläheisempiä – “Parasta olisi, jos luentoa seuraisi aina harjoitus”

Sisätautien erikoislääkäri Ville Palojärvi on vähän kaikesta kiinnostunut tyyppi, jonka voi tulevaisuudessa nähdä kouluttamassa Laatupäivystyksellä. Artikkelin kuvissa Ville seikkailee Ahvenanmaalla, jossa hän käy välillä työreissuilla.
Sisätautien erikoilääkäri Ville Palojärvi.

Erikoistumisalan valinta tai edes lääkäriksi opiskelu eivät olleet Ville Palojärvelle itsestään selviä asioita. Hän kävi Helsingin seudulla lukion, josta ei juuri lähdetty korkeakouluun, eikä hänellä ollut suvussa lääkäreitä.

Pieni positiivinen haahuilu on kuitenkin johdattanut hänet sekä sisätautien että akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi.

– Olen tehnyt koko urani kivoja hommia, ja se on ollut johtotähteni, Ville kertoo.

Nyt hän on jo pitkään työskennellyt päätoimisesti sisätautilääkärinä.

–  Pienten asioiden summasta erikoistuminen sisätauteihin lähti käyntiin. Luulen, että valitsin sisätaudit, koska ala on niin laaja ja lääketieteen ydintä. Sieltä voi ponnistaa vaikka mihin. 

Laatupäivystyksellä Ville vaikuttaa Lapissa sisätautien takapäivyksessä. Hänen roolinsa on ylläpitää tekijärinkiä ja varmistaa, että hommat sujuvat.

Alkuun Laatupäivystys ei puhutellut Villeä lainkaan. Hän oli kyllä kuullut nimen, mutta ajatellut sen olevan vain yksi firmoista, jotka välittävät lääkäreitä päivystykseen.

Sitten kuvioihin astuivat Emergency Medicine Camp -simulaatiokoulutukset, joiden järjestämisessä Laatupäivystyksellä on iso rooli.

– Kuulin useammalta kollegalta aiemmin järjestetystä Olhava EMC -kurssista, joten rupesin perehtymään siihen. Kurssi vaikutti mielettömän hienolta ja tiesin kouluttajat rautaisiksi ammattilaisiksi. Päätin hakea Pyhä EMC:lle mukaan.

Ville Palojärvi menossa kiipeilemään.
“Boulder paradiset på Åland! Klättra, cykla, springa, paddla och jobba – perfekt balans. Man borde faktiskt flytta hit!”

Pyhä EMC teki Villeen niin suuren vaikutuksen, että hän alkoi katsoa Laatupäivystystäkin uusilla silmillä. Pyhällä hän myös tutustui vastuulääkäri Johannes Kärkkäiseen, ja yhteisen boulderointiharrastuksen lomassa he alkoivat pohtia suomalaisen terveydenhuollon parantamista.

Juuri kehittämiseen ja kouluttamiseen hänen tarinansa Laatupäivystyksellä onkin nyt suuntautumassa.

“Kaikki erikoisalat kaipaavat mielestäni käytännön opetusta”

Laatupäivystyksellä on jo ennestään paljon koulutusta, jotka keskittyvät siihen, mitä tehdä kun potilas tulee päivystykseen. Villen kanssa pohditaan ja kehitetään koulutuksia siihen suuntaan, mitä tapahtuu päivystyksen jälkeen.

– Haluan pitää käytännönläheistä koulutusta sisätautisista hätätilapotilaista. Ei pelkästään päivystyksessä, vaan hoitoa jatketaan päivystyksestä valvontaan, teholle tai osastolle.

Esimerkiksi Ville nostaa potilaan, joka tulee päivystykseen rintakivun vuoksi. Ensimmäinen koulutus keskittyy siihen, että vaiva tunnistetaan sydäninfarktiksi. Seuraava koulutus keskittyisi siihen, miten toimitaan sen jälkeen.

– Haastamme siihen, että päivystäjä kykenisi jatkamaan potilaan hoitoa ensimmäisen vuorokauden ajan. Koulutusten tarkoituksena olisi antaa valmiuksia toimia myös valvonnan lääkärinä.

Ville kokee, että lääkäreille ei järjestetä tarpeeksi käytännönläheistä koulutusta. Pelkkiin luentoihin ei hänen mielestään kannattaisi kauheasti satsata.

– Käytännölliset koulutukset antavat osallistujille varmaan kymmenen kertaa enemmän kuin pelkät luennot. Parasta olisi, jos lyhyttä luentoa seuraisi aina käytännön harjoitus. Kaikki erikoisalat kaipaavat mielestäni käytännön opetusta.

Ville innostui Laatupäivystyksestä koulutusten kautta, mutta nykyisin häntä motivoi myös se, että lääkäreille voidaan löytää heille aidosti sopivia töitä ja helpotetaan samalla alueellista pulaa.

Ville Palojärvi boulderoimassa.
“Työkeikat voi olla tosi kivoja!”

Hänen mielestään on tärkeää, että on saatu myös kolmas vaihtoehto sairaalan ja yksityisen puolen rinnalle.

– Laatupäivystyksellä lääkäri pystyy tekemään juuri niitä hommia, mihin hänet on koulutettu ja missä hän on parhaimmillaan, mutta saa enemmän vapautta elämäänsä. Samalla saamme tuotua lääkäreitä niihin paikkoihin, joissa heistä on pulaa.

“Lopulta hän lähti mukaan ja oli ihan myyty”

Palataan vielä hetkeksi Pyhälle.

– Pyhä EMC on yksi parhaista koulutuksista, joissa olen ikinä ollut. Voin todella lämpimästi suositella sitä laajalle porukalle, Ville hehkuttaa.

Hän haluaisi kannustaa leireille mukaan erityisesti kokeneita erikoislääkäreitä.

– Nuoret ja erikoistumisen alkuvaiheessa olevat lääkärit ovat yleensä innokkaita sekä ennakkoluulottomia. He lähtevät helposti mukaan kaikkeen. Olisi kuitenkin kiva nähdä leireillä enemmän myös kokeneita erikoislääkäreitä. Uskon, että kaikki saavat koulutuksista jotain.

Siksi Ville olikin erityisen iloinen, kun hän sai kokeneen teholääkärin houkuteltua mukaansa Pyhälle.

– Kollega ei meinannut millään lähteä, mutta olin sinnikäs ja perustelin kantani. Lopulta hän lähti mukaan ja oli ihan myyty. 

Erityisen ainutkertaiseksi Ville koki koulutusten käytännönläheisyyden ja eri ammattiryhmien kanssa toimimisen.

– Peruslääkäri katsoo aika suppeasti potilaan hoitoketjua. Sairaalassa työskentelevä lääkärikin näkee vain sen mitä tapahtuu, kun mennään päivystyksestä eteenpäin. Lääkärin on kuitenkin hyvä tuntea ympäristö ja hoitoresurssit sekä toiminta osastoilla ja päivystyksessä.

Ville Palojärvi kavereineen Ahvenanmaalla.
“Matkustakaa ympäri Suomea, tehkää töitä erilaisissa työpisteissä, oppikaa uutta, kartuttakaa osaamistanne, tutustukaa uusiin työkavereihin, hymyilkää – hyvä kimpoaa takaisin!”

Villen mielestä on hienoa, että on olemassa Emergency Medicine Campit, joissa pääsee tutustumaan hoitoketjuun kentältä sairaalan päivystykseen asti.

– Haluaisin, että voisimme tulevaisuudessa jatkaa koulutusten ketjua vielä toimenpiteeseen tai teho-osastolle asti.

“On tärkeää, että kommunikoimme keskenämme”

Ville kuvailee itseään uteliaaksi persoonaksi, joka on kiinnostunut vähän kaikesta. Vapaa-ajallaan hän tykkää kiipeilyn ja polkujuoksun lisäksi lukea paljon lääkärin uraan liittyvää kirjallisuutta ja käydä koulutuksissa.

Nuorempia kollegoitaan Ville kannustaa uteliaisuuteen ja eri asioiden kokeiluun. Hän myös kehottaa matkustamaan muualle Suomeen töihin silloin, kun siihen on vielä elämäntilanteen puolesta mahdollisuus. Kaikissa työpaikoissa voi oppia jotakin.

– Se avartaa, opettaa ja luo sosiaalisia suhteita. Sama kokee myös erikoisaloja: uran alkuvaiheessa on hyvä kokeilla ja kartuttaa laaja-alaista osaamista. Itse olen välillä töissä Ahvenanmaalla ja se on ihan mahtavaa.

Tällä hetkellä Villeä itseään puhuttelevat esimerkiksi non-technical skillsit, kuten johtaminen ja kommunikaatio.

– On tosi tärkeää, että me ammattilaiset kommunikoimme sekä keskenämme että potilaan kanssa hyvin. Potilaan substanssihoitokin voi kärsiä, jos ymmärrämme toisiamme väärin.

Merkittävää on luottamus toisia kohtaan ja hyvät ihmissuhteet.

– Mielestäni Laatupäivystyksen porukan asenne, hyvä henki ja kulttuuri näkyvät. Esimerkiksi kouluttajalääkärit ovat motivoituneita ja kaikki ymmärtävät, että kouluttautuminen on tärkeää. Jos on hyvä yrityskulttuuri, päästään vaikka tähtiin asti.

Jaa artikkeli: