Joulu on taas ovella. Lunta on maassa ja kynttilät palavat. Läheiset kerääntyvät yhteen viettämään aikaa sukulaisten ja muiden tärkeiden ihmisten kanssa.
Pyhäpäivät osuvat tänä vuonna todella makeasti arkipäiville niin, että suurin osa suomalaisista saa pitkät, palkalliset vapaapäivät töistä. Voi vapaasti lähteä hankien keskelle mökkeilemään, laskettelemaan tai pulkkamäkeen, ehkä jopa kaukana maalla asuvaa isomummia moikkaamaan.
Terveydenhuoltojärjestelmä ei kuitenkaan lomaile täysin koskaan. Kriittiset palvelut, kuten päivystys, on turvattava vuoden ympäri. Arpaonni ei ole suosinut minua monenakaan vuonna, ja joulun pyhät on aiemmin pitkälti vietetty päivystyspoliklinikalla.
Tonttulakki päässä päivystyksessä kiitävä lääkäri herättää hilpeyttä etenkin potilaissa, ja pakko myöntää että kyllähän se omaakin tunnelmaa nostaa. Tyypillisesti kahvihuoneessa on nyyttikestit ja kaikenlaista herkkua tarjolla.
Joulun ajan potilaskanta on usein sekalaista sorttia. Maaseudulla asuva potilas ja kaupungista joulun alla häntä tervehtimään tullut omainen on usealle päivystäjälle tuttu näky. Tyypillisesti joulun pyhien loppuessa päivystykseen tuodaan ikääntyvä omainen, kenet pelätään jättää yksin kotiin kun nuorempi sukupolvi palaa kohti isompaa kaupunkia ja arkityötä.
”Ei se mummu näin huonossa kunnossa viime vuonna ollut kun viimeksi nähtiin”, on tarina jonka olen kuullut moneen otteeseen juhlapyhien jälkeen päivystyspoliklinikalla. Yksin kotiin jättämistä arkaillaan, ettei ikäihmiselle käy vahingossa mitään ikävää kun kukaan ei ole katsomassa.
Ei hätää, kyllä minä ymmärrän huolenne. Katsotaan, miten voimme auttaa.
“Niukasta on hankalaa säästää päivystysaikana”
Terveydenhuollon ammattilaisille pitkät pyhäpäivät näkyvät isona haasteena, sillä pyhäpäivinä sairaalassa on merkittävästi pienempi miehitys kuin arkiviikkoina.
Kyseessä on niin sanottu päivystysaika, joka tänäkin vuonna alkaa parhaimmillaan perjantaina 22. päivä klo 15 ja päättyy keskiviikkona 27. päivä klo 8. Se on pitkä aika sairaalalle selviytyä pienellä säästöliekillä ja keskittyä turvaamaan vain päivystyksellinen hoito.
Etupäivystyksessä töitä tekevät joutuvat usein käyttämään kaikki oljenkorret keksiäkseen ratkaisuja potilaiden parhaaksi ja viemään organisaation joustavuuden äärimmilleen.
Pyhäpäivien aikana osastot kierretään minimaalisella lääkärimiehityksellä ja kiireessä – yhdelle lääkärille tulee siis osastoja rutkasti enemmän kierrettäväksi kuin arkisin. Lääkäreitä on sairaalassa vähän verrattuna arkipäiväiseen toimintaan ja leikkaustoiminta pyörii vain pakollisten, henkeä pelastavien operaatioiden ympärillä.
Toinen tuttu ja pyyteettömästi duunia paiskiva sankari sairaaloiden pyhäpäivinä onkin maaginen seniorilääkäri tai tuttavallisemmin ”takapäivystäjä”. Hän on yleensä kokenut lääkäri, jonka tehtävänä on tyypillisesti ottaa kantaa vain akuutteihin, välttämättömiiin asioihin pyhäpäivien osastokierroilla. Tämäkin takapäivystäjä olisi luultavasti mieluummin viettämässä joulua perheensä kanssa, mutta oma korsi on tyypillisesti kannettava kekoon jossakin määrin.
Pitkien pyhien ympärillä takapäivystäjäkin voi joutua hikoilemaan henkisessä pinteessä. Osastoille pitäisi taikoa lisää tyhjiä petipaikkoja ja jatkohoitopaikat ovat kiven alla, sillä terveyskeskuksissa ja tukiosastoilla harvoin kierretään osastoja pyhäpäivinä. Suuri osa palveluverkostosta toimii vain arkisin, vaikka potilaat sairastavat ja tarvitsevat apua vuorokauden ympäri.
Muu palveluverkko toimii tyypillisesti vain arkisin ja pullistelee saranoissaan, kun keskiviikko 27.12. koittaa. Niukasta on hankalaa säästää päivystysaikana.
“Suurimmat kiitokseni ja kunnioitukseni”
Vaikka arki koittaa 27.12., niin terveysasemat tuskin pyörivät puolikkaallakaan teholla joulun välipäivien aikana. Suuri osa lääkäreistä muun työssäkäyvän kansan tavoin nauttii pitkästä joululomasta saldovapaiden turvin, eikä vastaanottotoiminta toimi normaalilla volyymilla.
Kiireettömät kontrollit voidaan ehkä lykätä uudenvuoden tuolle puolen, mutta kiirevastaanottojen supistaminen luo ikävästi painetta päivystyspoliklinikoille. Puolikiireelliset vaivat saattavat äityä pyhien aikana kiireellisiksi ja tyypillisesti päivystyspoliklinikoiden ovet alkavatkin viimeistään välipäivinä pullistella yli äyräiden.
Suurimmat kiitokseni sekä kunnioitukseni osoitan tänä jouluna töitä tekeville terveydenhuollon ammattilaisille, jotka mahdollistavat kiireellisen hoidon kaikille suomalaisille – niin lääkäreille, hoitajille kuin muille sote-alan ammattilaisille.
Maallikoille toivotan rauhallista sekä turvallista joulua: pysykää terveinä ja viettäkää aikaa läheistenne kanssa.
Antti Mauno
Vastuulääkäri