Search
Close this search box.

Oppilaitos­­­yhteistyövast­­aava Hami on valmis luovuttamaan vastuun seuraajalleen – “Nyt on mielestäni tosi hyvä aika jäädä pois”

Laatupäivystyksen historian ensimmäisen oppilaitosyhteistyövastaavan on tullut aika eläköityä. Parissa vuodessa Hami loi raamit toiminnalle ja kasvoi tärkeäksi osaksi Laatupäivystystä. Seuraajaksi astuu Pentti, jolle Hami luovuttaa vastuun luottavaisin mielin.
Oppilaitosyhteistyövastaavat Hami ja Pentti.

– Eihän Laatupäivystys koskaan sydämestä lähde. On silti haikeaa lopettaa työt, sillä se tarkoittaa, etten ole enää yhtä tiiviisti tekemisissä pienen perheeni kanssa. Onneksi olen saanut ihania ystäviä, jotka eivät pääse minusta eroon, enkä minä heistä. 

Näin kuvailee Hajar “Hami” Mahdavi tämänhetkisiä fiiliksiään.

Lähes kaksi vuotta Laatupäivystyksen oppilaitosyhteistyövastaavana toiminut ja koko toiminnan tyhjästä luonut Hami päättää pian tehtävässä ja luovuttaa vastuut seuraajalleen Pentti Pesoselle. Vaikka fiilikset ovatkin haikeat, lähtee Hami innolla kohti uusia haasteita. Hänen on viimein aika valmistua lääkäriksi.

Hami on ollut mukana Laatupäivystyksen tarinassa alusta saakka. Hän lähti innolla mukaan kehittämään oppilaitosyhteistyötä, vaikkei hänellä ollut vastaavasta aiempaa kokemusta.

– Olin tosi innoissani aloittamassa yhteistyön muiden kandien kanssa. Olin toki myös jännittynyt, sillä aloitin työt nollasta. Muistan edelleen, kun loin Driveen kansion nimeltä “Oppilaitosyhteistyö” ja mietin, että mistä aloitan.

“Olen aina saanut tukea asioihin, joita olen halunnut toteuttaa”

Ennen Hamia Laatupäivystyksellä ei ollut järjestelmällistä oppilaitosyhteistyötä: vastuulääkärit saattoivat vain pyynnöstä sponsoroida yksittäisiä tapahtumia. Hami alkoi luoda raameja toiminnalle.

– Tavoitteiden asettamisen jälkeen lähdin rekrytoimaan kandivastaavia jokaisesta Suomen lääkiskaupungista sekä Baltiasta ja Romaniasta. Sitten lähdimme tiiminä kehittämään yhteistyötä kaikkien kaupunkien kanssa.

Kandivastaavat järjestävät paljon sekä koulutuksia että vapaa-ajan tapahtumia omissa opiskelukaupungeissaan. Tavoitteena on luoda hyvää elämää ja ammatillista kasvua myös kandeille.

– Laatupäivystys tukee erityisesti kandien hyvinvointi- ja urheilutapahtumia, Hami kertoo.

Hami kandivastaavien viikonlopussa.
Hami starttaamassa kandivastaavien viikonloppua elokuussa.

Hamilla on riittänyt hommaa, mutta aikaa on jäänyt hyvin myös omien opintojen edistämiseen.

– Olen saanut tehdä joustavasti töitä silloin, kun minulle itselleni sopii. Työmääräni on vaihdellut opintojen ehdoilla. Olen myös usein saanut hoidettua Helsingin yhteistyökuvioita kätevästi yliopistolla.

Hami kertoo lisäksi saaneensa työkavereilta tukea opintoihin.

– Toimiston porukan kanssa ollaan yhdessä jännitetty niin ensimmäisiä amanuenssejani kuin tämän syksyn OSCE-tenttiä. Vastuulääkäreiltä taas olen saanut tukea ja neuvoja, kun olen kokenut epävarmuutta ensimmäisissä lääkärin töissä.

Parhaaksi asiaksi työssään Hami mainitseekin hyvän tiimin. Hän on työnsä kautta saanut uusia kavereita ja verkostoitunut muiden lääkisopiskelijoiden kanssa eri puolilta Suomea. Hami on päässyt myös matkustelemaan ympäri Baltiaa ja Romaniaa.

– Yksi parhaista seikoista on ollut myös se, miten vapaat kädet olen Laatupäivystykseltä saanut tehdä ja kehittää tätä hommaa. Kokemukseni ja näkemykseni on otettu tosissaan. 

Hami iloitsee, että Laatupäivystyksellä arvostetaan kandeja ja halutaan aidosti tukea kandiseurojen toimintaa.

– Olen aina saanut tukea asioihin, joita olen halunnut toteuttaa. Siksi tätä työtä on ollut myös helppo tehdä.

“Olen oppinut perustelemaan näkemyksiäni”

Oppilaitosyhteistyövastaavan hommat eivät useinkaan suoranaisesti linkity lääkärin kliiniseen työhön. Siitä huolimatta Hami kokee saaneensa työstä tärkeää kokemusta myös tulevaa lääkärin uraansa varten.

– Eniten koen oppineeni johtamista. Taito rinnastetaan usein lääkärin ammattiin, sillä lääkärinä toimitaan monissa potilastilanteissa moniammatillisen tiimin johtajana.

Työssä on Hamin mukaan päässyt opettelemaan myös päätöksentekoa, joka sekin on tärkeä taito lääkärille. Molemmissa töissä voi kohdata erilaisia näkemyksiä, mutta päätöksiä on siitä huolimatta uskallettava tehdä.

– Lisäksi yhteistyö- ja esiintymistaitoni ovat kehittyneet. Olen tehnyt erilaisten ihmisten kanssa töitä ja oppinut perustelemaan sekä esittämään näkemyksiäni.

Toki myös Hamin lääketieteellinen osaaminen on päässyt kehittymään esimerkiksi kandikoulutusten järjestämisen kautta. Laatupäivystys kouluttaa kandeja säännöllisesti muun muassa ultraäänen ja EKG:n saralla.

– Asiat ovat jääneet ihan eri tavalla mieleen, kun olen koulutuksissa kuullut samoista aiheista useamman kerran. En usko, että olisin muuten oppinut ultraäänestä jo näinkin paljon.

“Uskon, että Pentti saa nostettua oppilaitosyhteistyön uudelle tasolle”

Hamin seuraajaksi astuu Laatupäivystyksen Helsingin kandivastaavana muutama kuukausi sitten aloittanut lääkisopiskelija Pentti. Hän odottaa uusia vastuita hyvillä fiiliksillä.

– On mahtavaa päästä isommin mukaan Laatupäivystyksen toimintaan. Vaikka oppilaitosyhteistyö hoidetaan jo nykyisellään hyvin, niin aina on kehitettävää.

Kandivastaavana hän on ehtinyt jo muun muassa järjestää ultraäänikoulutuksia ja tutustua Laatupäivystyksen tiimiin.

– Uudelta työltä odotan eniten haasteita ja kehittymistä. On kiva päästä haastamaan itseään, Pentti kertoo.

Hami on tyytyväinen, että juuri Pentti saatiin jatkamaan hänen aloittamaansa työtä.

– Tuntuu tosi hyvältä luovuttaa vastuu Pentille. Olen saanut hommat pyörimään ja perusjutut kuntoon, joten nyt on mielestäni tosi hyvä aika jäädä pois. Uskon, että Pentti näkee asiat uusilla silmillä ja saa nostettua oppilaitosyhteistyön uudelle tasolle, Hami iloitsee.

Seuraavaksi Hami aikoo lomailla, valmistua ja kerryttää ahkerasti kliinistä kokemusta. 

– Minulla on suunnitelmissa mennä HUSin päivystyskouluun ja tehdä YEKiä terveyskeskusjakson merkeissä. Siinä meneekin jo varmaan pari vuotta, hän nauraa.

Isoon elämänmuutokseen liittyy luonnollisesti myös suuri tunteiden kirjo.

– Koen samoja fiiliksiä kuin mitä koen lääkiksen loppumisesta. Ihan kuin minulta loppuisi kaksi lääkistä: se oikea lääkis ja sitten Laatupäivystys. Laatupäivystyksellä sain kokemusta johtamisesta ja opin paljon suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä. Nämä opit kulkevat mukanani koko lääkärin urani ajan ja krediitit tulee joka kerta Laatupäivystykselle.

Jaa artikkeli: